Ekspert: Isfjelde kan ramme oliejagt i Grønland

Sommerens hurtigere afsmeltning af indlandsisen får nu den norske polarforsker Jan-Gunnar Winter til at advare om, at de selskaber, der søger efter olie i de grønlandske farvande, muligvis undervurderer risikoen for at blive ramt af isbjerge. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.
07. august 2012 06:43

Jan-Gunnar Winter er chef for Det Norske Polarinstitut, og hans advarsel falder efter, det er blevet klart, at isen smelter med stadig stigende hastighed.

- Når antallet af isbjerge ændres, har selskaberne baseret sin risikovurdering på forældet information, siger han ifølge Bloomberg. Og han understreger, at det er essentielt, at olieefterforskningsselskaberne opdaterer deres data om isbjergdannelse og ruter, hvis de vil undgå at blive overrasket af de massive isterninger.

Problemet med isbjergene er deres rute. Deres tur sydpå går nemlig igennem flere af de områder i Baffin Bugten og Davis Strædet, som en række selskaber har licens til at undersøge i forbindelse med olieefterforskningen.

Cairns Energy havde i prøveboringsperioden hele seks skibe til at hjælpe boreskibene med at undgå kollisioner med isbjerge ved at lasso'e dem.

Et andet af olieselskaberne, A.P. Møller - Mærsk, samarbejder med Danmarks Meteorologiske Institut om overvågning af isbjergene og deres kurs.

- Miljømæssige forhold er altid noget, der kan ændre sig, siger Toby Croucher, der er chef for Mærsks miljøafdeling, ifølge Bloomberg.

- Det fysiske miljø, deriblandt havis-forholdene og isbjergenes ruter, bliver evalueret på samme måde som andre operationelle risici, understreger han.