Dyrenes Beskyttelse langer ud efter hval-forslag

30. marts 2005 17:46

Dyrenes Beskyttelse langer hårdt ud efter Danmark, fordi regeringen vil ophæve stoppet for kommerciel hvalfangst.

Danmark har i øjeblikket formandsposten i den Internationale Hvalfangstkommission, IWC. Og i den forbindelse arbejder regeringen på at få ophævet stoppet for kommerciel hvalfangst. Et stop, der har eksisteret siden 1986.

I stedet ønsker Danmark, at der bliver indført en kontrolleret bæredygtig hvalfangst på internationalt plan. Et forslag, som Dyrenes Beskyttelse er voldsom modstander af.

- Kommerciel hvalfangst betyder uhyggelige lidelser for verdens største pattedyr, siger organisationens direktør, Ole Münster, til Ritzau.

Protesten kommer i forbindelse med, at en arbejdsgruppe under kommissionen i disse dage mødes i København for at drøfte det danske forslag.

Debatten om ændringerne kommer ikke til at berøre Grønland.

Den grønlandske hvalfangst sker efter særlige kvoter for oprindelige folk, og hvalerne må kun fanges til lokal brug.

Kvoterne på 187 vågehvaler og 15 finhvaler om året gælder i fem år, og aftalen skal behandles igen i 2007 i kommissionen.

Kontorchef Ole Heinrich fra Fiskeridirektoratet oplyser, at Grønland bakker op om det danske forslag. Og han håber at planerne bliver til virkelighed.

- Ellers er der risiko for, at IWC bliver sprængt, siger han. Ole Heinrich mener desuden ikke, at der er noget nyt i Dyrenes Beskyttelses kritik.

Kommissionens næste møde finder sted i juni i Sydkorea.