Distrikslæge: Siumut-forslag om urintest er 'urealistisk'

Det er urealistisk at teste alle folkevalgte for brug af euforiserende stoffer, siger eksperter. Hvis nogen testes positiv vil det også medføre lange retslige efterspil, lyder det.
17. juli 2009 10:15

Siumuts forslag om at urin- eller blodprøveteste samtlige grønlandske politikere for brug af euforiserende stoffer er helt urealistisk.

Det mener chefdistriktslæge på Lægeklinikken i Nuuk, Jesper Olesen.

- Det vil være ekstremt svært. Hvis folk dkal dokumentere det, skal der 100 procet sikkert ikke være fejl i prøverne, siger han til AG og understreger, at de mange test vil være en omstændig affære.

Samtidig er der mange fejlkilder, for eksempel hvis en politikker tager medicin eller drikker meget vand inden en prøve.

Skal politikerne testes for samtlige euforiserende stoffer som for eksempel kokain, heroin og hash, skal de testes flere gange om ugen.

Chefdistrikslæge Jesper Olesen sammenligner Siumut-forslaget med dopingkontrol i cykelsport.

- Hvis en politiker bliver testet positiv, vil der komme et langt retsligt retsopgør om testens gyldighed. Det vil være alt for risikabelt, siger han til AG.

Peter Kurrild-Klitgaard, der er professor ved Københavns Universitet understreger i øvrigt over for avisen, at hvis forslaget vedtages, så bliver Grønland det første demokratiske land i verden hvor politikere stof-testes.