Direktør i Nuuk Imeq: Vi er lukningstruede

Fremtiden for Nuuk Imeq er usikker, efter at en ny emballagelov og pantordning forventes at træde i kraft i løbet af det kommende år.
En ny emballagelov og pantordning kan få konsekvenser for Nuuk Imeq.
17. januar 2023 07:13

Selskabet Nuuk Imeq, der både aftapper øl og producerer sodavand i Grønland, står over for en usikker fremtid. 

Det fortæller direktør i Nuuk Imeq, Bernhard Christensen. 

- Fremtiden ser meget usikker ud. Inatsisartut har besluttet at indføre en ny emballagelov og pantordning, og det betyder, at man i sidste ende vil kunne importere andre emballager fra udlandet. Og det vil gå hårdt ud over Nuuk Imeqs volumen, siger han og fortsætter:  

- Det vil være meget vanskeligt for Nuuk Imeq at levere færre produkter, end vi gør i dag. Vi risikerer simpelthen, at Nuuk Imeq ikke kan klare sig. 

LÆS OGSÅ Nuuk Imeq og Brugseni melder om ulovligt sodavandssalg

Netop import fra andre lande kan have en negativ indflydelse på Nuuk Imeqs produktion. 

- Når mængden af det, vi skal producere, falder, og vores fabrik er så stor, som den er, så hænger det ikke sammen. Kapaciteten og produktionen vil ikke passe sammen, siger Bernhard Christensen. 

Han fortæller, at situationen lige nu er så alvorlig, at Nuuk Imeq er i en situation, hvor de er direkte lukningstruede.  

Hjemmemarkedsproduktion eller ej 

Selvom den nye lovgivning på området kan få store konsekvenser for Nuuk Imeq, er produktionen dog i øjeblikket stadig i fuld gang. 

Og Bernhard Christensen håber da også på, at Nuuk Imeq stadig kan bidrage med sin produktion på den ene eller anden måde, når den nye emballagelov træder i kraft. 

- Vi vil forsøge at se, hvad vi kan bidrage med inden for den nye lovgivning. Men vi ved ikke, hvilke pantsystemer der kommer til at gælde, og hvad omkostningerne er ved at blive en del af det nye pantsystem. Så det er stadig meget usikkert for os, siger han. 

Bernhard Christensen understreger, at Grønlands størrelse, målt på indbyggertal, også har noget at sige, når det kommer til Nuuk Imeqs fremtid.

For hvis firmaet fremover skal til at konkurrere mod udefrakommende aktører, bliver det svært for Grønland som land at holde fast i sin hjemmemarkedsproduktion.

- En produktion kræver en vis volumen, og Grønland er meget lille. Det er jeg desværre nødt til at sige. 50.000 forbrugere til at holde en fabrik i gang kræver, at samtlige 50.000 forbrugere handler produkter fra den fabrik.

- Så hvis der ikke er gode rammevilkår og langsigtede vilkår, kan man ikke drive en hjemmemarkedsproduktion, siger Bernhard Christensen.