Det sker i Inatsisartut i dag

Inatsisartut åbner i dag klokken 10 med den traditionelle spørgetime, hvor det i dag er formanden for Naalakkersuisut Kim Kielsen, der besvarer spørgsmål fra Inatsisartut-medlemmerne.
Skrevet af Karsten Sommer
28. september 2016 06:11

Dagens første dagsordenspunkt handler om indførsel af dyr her til landet. Vel at mærke dyr, der ikke traditionelt hører til her i landet.

Grønland er som en ø, sårbar overfor udefra kommende smittekilder.

Landets grænser bliver stadig mere åbne i takt med en stigende globalisering, og som konsekvens heraf er der opstået et akut behov for, at Grønland selv skal kunne regulere hvilke dyr, der føres over landets grænser, skriver Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst & Landbrug i sin argumentation for en stramning af loven om indførsel af dyr.

Og baggrunden er naturligvis at fremmede dyrearter kan medbringe specielle sygdomme, som kan blive til fare for både dyrelivet og menneskene her i landet.

Dagens sidste punkt i Inatsisartut lægger op til at Grønlands Selvstyre tiltræder den nye danske lov om offentlighed i forvaltningen, så det også omfatter grønlandske anliggender, der er eller har været under behandling af Rigsmyndighederne.

En konsekvens kan blive at det fremover vil være sværere for offentligheden at få indsigt i hvordan de danske myndigheder i Grønland, såsom Politiet, Rigsombudet og Retsvæsenet varetager deres magt.

Det bekymrer formanden for Transparency Greenland, Anita Hoffer, der frygter at det vil blive sværere for grønlandske journalister og borgere at få indsigt i forvaltningen, har hun tidligere fortalt til KNR.

Forslagsstilleren, Kim Kielsen, understreger dog i sit forslag, at den ny offentlighedslov ikke vil gælde for grønlandske myndigheder.