Kina er ivrig efter at sejle igennem Nordvestpassagen

Kina er ivrig for at komme til at benytte Nordvestpassagen til transport af gods, og nu har et kinesisk fartøj udlagt et ”inspektions net” på ruten. Det fortæller KNRs korrespondent i Canada:
20. november 2017 14:10
Versionist Ivik Kristiansen

Det er blevet lettere at sejle igennem Nordvestpassagen på grund af klimaforandringerne.

Kina har allerede i flere år sejlet igennem Nordøstpassagen, der gaar langs Ruslands arktiske egne og bringer skibe fra Kina til Rusland og Norge. Sidste år var det således omkring 150 skibe, der sejlede denne vej.

Nordvestspassagen lover hurtigere adgang til de nordamrikanske og europæiske markeder. Fra Shanghai til New York er det således en uge hurtigere .. dvs en uge sparet, og det er mange, mange penge.

Kinas isbryder Xuelong eller ”sne dragen” sejlede igennem nordvestpassagen i september måned. Kina sagde, at det var af videnskabelige grunde og fik derfor  lov af den canadiske regering.

Det er nu kommet frem, at kinesiske videnskabs folk lavede et ”inspektions net”, som de kalder det, hen over passagen. De installerede små flydende målestationer til at måle på is-situationen, vejret, luftstrømninger og andet.

Disse målestationer sender ”real time” data til computere i Kina.

Der spekuleres dog i, om det videnskabelige arbejde er den egentlige grund. Det kunne jo også være at kinesere prøver at finde ud af hvornår og hvordan, det er bedst at sejle, og at dette inspektions-net egentligt er en navigationshjælp.

Kina har meddelt, at landet er ivrig efter at begynde at sejle igennem Nordvestpassagen. Og fra Nordvestpassagen kan de sejle videre igennem Davis strædet og andre farvande.