Ekspert: Derfor er kinesisk investor godt nyt for Kvanefjeld

Det kan få stor betydning for Kvanefjeldsprojektet, at kinesiske Shenghe Resources i sidste uge købte 12.5 procent af aktierne i Greenland Minerals and Energy, GME.
Kvanefjeld
Skrevet af Kenneth Elkjær
27. september 2016 07:12

Kineserne er nemlig mindst lige så interesserede i at kunne levere råstoffer til de kinesiske virksomheder, som de er i økonomisk afkast. Det forklarer professor ved Ilisimatusarfik og ekspert i grønlandske mineforhold, Anne Merrild Hansen, der bidrog til rapporten 'Til gavn for Grønland' om potentialet i naturens ressourcer her i landet.

- Det betyder, at de vil være med i projektet på den lange bane, selvom priserne på råstoffer i perioder skulle falde til et niveau, hvor det ikke er en indbringende forretning, siger hun.

- Hvis der kommer en investor ind, som har den primære interesse at få adgang til ressourcer og ikke at skabe en stor profit, så er de mere villige til at opretholde en produktion, selvom økonomien i en periode er mindre interessant, siger Anne Merrild Hansen.

Brug for råstoffer

I 2006 opfordrede den kinesiske regering landets minevirksomheder til at kigge udenfor landets grænser for at finde ressourcer til den brølende kinesiske produktion, der i mange år har skabt vækst i landet.

Kina er det land i verden, der udvinder flest råstoffer, men de bruger dem også i næsten samme hast og på et tidspunkt er depoterne udtømt. Så virksomhederne er nødt til at kigge til udlandet for at finde de nødvendige råstoffer til at producere mobiltelefoner og andet elektronik, som bliver solgt i hele verden. Og nu er blikket faldet på Grønland og Kvanefjeld.

Og det er en anderledes type investor, der kommer her til landet. Anne Merrild Hansen forklarer, at de kinesiske selskaber i visse tilfælde vurderer mineprojekter med andre øjne, end en investor, der sigter efter et stort og hurtigt økonomisk afkast.

- Hvis minen kommer op at stå, så vil det gøre minen mere bæredygtig, forstået på den måde, at man kan forestille sig at minen fortsætter med at producere, selvom der i perioder kommer lavkonjunktur, fordi adgangen til ressourcer indgår som en del af en større strategi, siger Anne Merrild Hansen.

Vil også tjene penge

Samtidig siger den grønlandske professor, at kineserne selvfølgelig også er interesseret i at tjene penge og skabe overskud. Det vil de blandt andet gøre ved at sidde på så stor en del af de sjældne jordarter, så de kan skabe en monopollignende tilstand.  

- På den måde kan de være med til at holde prisen højt. Så selvfølgelig er der en kommerciel og økonomisk interesse, men det er mere nuanceret end ren kapital og økonomi, siger Anne Merrild Hansen.

GME mangler stadig at indlevere de sidste dokumenter til Selvstyret, der efterfølgende skal vurdere, om GME kan få licens til at drive mine i Kvanefjeld.