Der var blå blink og helikoptere uden for min dør

Qivioq Kern Kreutzmann oplevede menneskejagt uden for sin dør i København. Nu håber hun ikke, Danmark bliver mere mistroisk over for udlændinge.
Foto © : Qivioq Kern Kreutzmann
16. februar 2015 04:45

Det var en ganske almindelig lørdag i København. Qivioq Kern Kreutzmann fra Nuuk havde ikke hørt om angrebet i Fælledparken endnu, og hun var nede og handle hos den lokale købmand. Kort efter hun var kommet hjem gik en menneskejagt i gang lige uden for hendes dør.

LÆS OGSÅ Grønland flager halvt med Danmark

- Det var lige rundt om hjørnet. Altså hvis jeg havde ventet et kvarter mere, så var jeg ramlet ind i alle de her mennesker. Efterfølgende, så har der jo været helikoptere, politi og blå blink over det hele, siger Qivioq Kern Kreutzmann til KNR.

Kreutzmann kommer fra Nuuk, men bor i København, hvor hun studerer organisationsinnovation og iværksætteri på CBS, mens hun sideløbende arbejder som filminstruktør.

Helt absurd

Hun var lige kommet tilbage til København efter et år i Nuuk, og det var en noget skræmmende virkelighed, der ventede i hendes normalt så fredelige kvarter.

- Det er jo helt absurd, at det sker i sådan en fredelig lille andedam her ved Svanemøllen Station, hvor der er menneskejagt i kolonihavehusene. Det er jo frygteligt. Det er jo virkeligt fiktionsfilmen, der er blevet virkelighed, siger hun.

LÆS OGSÅ Overblik: Sådan forløb skuddramaet i København sig

Folk bliver hjemme

Kreutzmann er ikke ene om at være påvirket af situationen, som i den grad præger København i disse dage.

- Mange er chokerede, men folk tager det sådan rimelig roligt. Jeg tror folk opholder sig derhjemme, hvilket nok også er det bedste, man kan gøre i sådan en situation, siger hun.

Qivioq Kern Kreutzmann håber ikke, at folk lader sig påvirke for meget af angrebet, da hun allerede oplever større mistro til udlændinge end tidligere.

Kan ramme grønlændere

Hun peger på, at der er en fare ved, at man går ud i medierne og siger, at det er en person af fremmed udseende, der står bag angrebet.

- Så går det jo ud over alle minoriteter, som ser ikke danske ud. Og det er jo også grønlændere. Og der synes jeg, at jeg, i den tid jeg har studeret her i Danmark, har mærket en ændring i, hvordan man modtager folk, som ser ikke etnisk danske ud. Og det håber jeg ikke vil tiltage.

LÆS OGSÅ Formodet terror i København har i nat kostet yderligere to menneskeliv

LÆS OGSÅ En dræbt og tre såret efter skudattentat i København

Bliver mistænksom

Qivioq Kern Kreutzmann oplever også selv at blive mistænksom over for folk, som ikke nødvendigvis har noget med sagen at gøre.

- Jeg kan jo se ændringen bare hos mig selv, at jeg læser på Danmarks Radio, at man leder efter en arabisk udseende mand med elefanthue, og så tænker jeg. Nå ja, jeg stod da ved siden af en i butikken. Og lige pludselig går det jo ud over alle, der ser arabiske ud.

- Og så kan det jo godt være, at det er et meget fredeligt pizzabud. Men det, at nogle få personer gør sådan noget, går jo ud over mange tusinde mennesker, siger Kreutzmann.