Der kan gå fisk i valget

Valget til Lagtinget på Færøerne kommer i høj grad til at handle om fiskeri og, hvordan de mange milliarder skal fordeles, som den færøske fiskeindustri hvert år hiver i land.
Thorshavn Foto © : Erik Cleves Kristensen/Flickr
Skrevet af Jonas Fievé
01. september 2015 16:07

Trods millionindtægter fra fiskeriet, har det færøske samfund en voksende gæld i omegnen af seks milliarder kroner. Det er blandt andet det der kan afgøre valget til Lagtinget på Færøerne i dag. Det mener Sjúrður Skaale, som stiller op til Lagtinget for socialdemokraterne.

- Vores politiske program er, at det er landet, som skal eje fiskerirettighederne i havet, og så kan de udlicitere, lejes eller sælges til private. Det skal ikke være privat. Når der handles kvoter og fiskerirettigheder, så skal pengene komme alle til gode, siger Sjúrður Skaale til KNR.

Fiskemiliarder skal gavne hele samfundet 

Han mener ikke, at det færøske samfund får nok ud af de mange milliard, som fiskeindustrien hiver op af havet omkring Færørene hver år. Det vil oppositionen lave om på, hvis de vinder valget.

- Vi har set alt for mange gange det sidste år, at fiskerirettigheder, som er udliciteret gratis til privatpersoner eller selskaber, bliver solgt ud af landet til spanier, hollændere og så videre. Pengene kommer ikke i omløb i det færøske samfund.

Den siddende Lagmand, Kaj Leo Johannesen, fra det borgerlige parti Sambandspartiet mener bestemt, at pengene kommer det færøske samfund til gode.

Det går godt for økonomien

Han påpeger, at den nuværende regeringskoalition, som har haft magten siden 2008, har skabt en stor økonomisk fremgang for Færøerne, som har fået arbejdsløsheden til at falde fra 8 til 3 procent

- Vi er i en meget god situation, som vi skal bygge videre på, men jeg vil ikke udelukke, at der er noget, som kan gøre bedre, siger Færøernes lagmand, Kaj Leo Johannesen, til KNR.

Han forstår derimod ikke Socialdemokraternes kritik af fordelingen af fiskemilliarderne, som ikke er et emne, som de ifølge lagmanden før har været optaget af.

Sjudur Skaale er glad for den økonomiske fremgang, som Færøerne har oplevet, men han mener stadigvæk, at samfundet kunne få endnu mere gavn af pengene fra fiskeriindustrien.

- Vi har haft en meget stor vækst, og vi har haft meget store indtægter. Problemet er, at indtægterne ikke er kommet i omløb i samfundet. De er blevet koncentreret i nogle selskaber, og er ikke kommet den almindelige færing til gode.