Folketingsvalg 2015 Der er huller i kandidaternes folketingsviden

Kandidaterne blev testet på deres viden om Folketinget under et vælgermøde på Ilisimatusarfik. Ingen kunne nævne minimum 10 sagsområder, som endnu ikke er hjemtaget.
12. juni 2015 13:58

Folketingskandidaterne kom på glatis under torsdagens vælgermøde på Ilisimatusarfik i Nuuk.

Kandidaterne havde overordentlig svært ved at svare på de tre basale spørgsmål om Folketinget, som ordstyreren udfordrede dem med.

Kandidaterne skulle svare på, hvor mange medlemmer er der i Folketinget, hvor mange danske partier er der på valg og så skulle de nævne mindst 10 sagsområder, som Grønland endnu ikke har hjemtaget.

Læs også Unge og studerende til debat

Det var dog nemmere sagt end gjort. De fleste af kandidaterne havde svært ved at svare korrekt på alle spørgsmål. Særlig sagsområderne var svære at huske.

Det overraskede Vivi Vold, formand for studenterforeningen Ili Ili, der stod bag vælgermødet.

- Jeg blev mildest talt overrasket over den viden, der er - eller mangel på samme. Flere af dem kunne ikke svare på de mest grundlæggende og basale spørgsmål, siger hun.

Læs også Politikere til Skaale: Folketinget er ikke ligegyldigt

Ili Ili havde fundet på spørgerunden for at teste kandidaternes vidensniveau og sætte fokus på, at vi skal stille krav til vores folkevalgte. Foreningen havde på forhånd annonceret et nyt initiativ, men ønskede ikke at afsløre noget på forhånd.

Kandidaterne kunne dog godt have brugt lidt forberedelsestid. Der var heller ikke nogen hjælp - eller snydemulighed at hente - under selve spørgerunden. Her fik kandidaterne høreværn og høj musik i ørerne, når det ikke var deres tur til at svare på spørgsmålene. Kandidaterne fik spørgsmålene en ad gangen.

Det kastede både grin, sang og dans af sig hos kandidaterne og tilskuerne.

Politikere mangler grundlæggende viden
Hos Ili Ili mener man, at der er blevet sendt politikere i Folketinget, der mangler helt grundlæggende viden om, hvad de går ind til. Og det skal vi ændre på, siger Vivi Vold.

- Vi har set alt for mange gange, at en repræsentant fra Grønland bliver sendt ud uden rigtig at vide, hvad de går ind til. De har ikke styr på den grundlæggende viden, siger hun.

- Jeg synes, det er godt at stille krav. Det er på tide at gøre det, så de kan gøre det hjemmearbejde, der kræves. Det er et kæmpe arbejde og et stort ansvar at stille op til Folketinget, siger hun.

Olsvig: Det skal vi gøre bedre
IA-formand og tidligere folketingsmedlem Sara Olsvig overværede mødet fra tilskuerpladserne. Hun synes, at kandidaterne klarede sig nogenlunde. Hun bed dog mærke i de vage svar om sagsområderne.

- Det skal vi selvfølgelig gøre bedre fra Inuit Ataqatigiit, lyder den kontakte melding.

Sara Olsvig kan godt genkende billedet af, at vidensniveauet kan være lavt hos kandidaterne ved folketingsvalg.

Hun understreger, at det er vigtigt at kende sagsområderne.

- Som folketingsmedlem er det vigtigt, at vi kan arbejde med de forskellige sagsområder. I Folketinget skal man jo forberede sagsområderne, så de bliver klar til hjemtagelse, siger hun.

Kompetente politikere
IA-formanden mener dog ikke, at de politikere som rent faktisk bliver valgt til det danske parlament, har manglet viden og evner.

Det ændrer dog ikke på resultatet på spørgerunden - eller Vivi Volds bedømmelse af politikernes indsats.

- Deres niveau kunne godt have været meget bedre, siger hun.

Du kan selv bedømme kandidaternes indsats på søndag, hvor vælgermødet bliver sendt her på kanalen. Det er klokken halv et.