Venstre: Dansk involvering handler ikke om Kina

Grønlandsordfører Marcus Knuth fra Venstre ærgrer sig over, at regeringens tilbud om dansk lufthavnsinvestering skaber politisk uro i Grønland. Men han afviser, at dansk involvering frem for alt skyldes frygten for Kina.
Foto © : Marcus Knuth
10. september 2018 13:29

Danske investeringer i nye lufthavne herhjemme er ment som en gestus – ikke en fornærmelse.

Det påpeger Marcus Knuth fra Venstre, der ærgrer sig over, at Lars Løkke Rasmussens forventet tilbud om dansk medfinansiering af grønlandske lufthavne har ført til politisk uro i Naalakkersuisut.

- Jeg tror, alle ønsker politisk stabilitet både i Danmark og i Grønland, og så synes jeg selvfølgelig også, at det er ærgerligt, hvis der ikke er enighed om de her lufthavnsprojekter, siger Marcus Knuth til KNR.

Grønlandske politikere har opfordret til engagement

Han mener, at det er helt naturligt, at den danske stat involverer sig økonomisk i grønlandsk infrastruktur.

Dels fordi Danmark og Grønland er i rigsfællesskab sammen, dels har meget kommercielt samarbejde i forvejen, og fordi folketingsmedlemmerne Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Aleqa Hammond (NQ) gentagende gange har opfordrede til, at Danmark investerer i grønlandske erhvervsprojekter, siger Marcus Knuth.

LÆS OGSÅ Løkke bekræfter dansk engagement i lufthavne

- Jeg mener ikke på nogen måde, at det er en tvungen indblanding fra dansk side. De beslutninger, der bliver taget fra grønlandsk side, vækker jo grunden til, hvilken retning vi skal tage i Grønland, men det betyder jo ikke, at man ikke kan samarbejde med den danske stat og danske virksomheder.

Afviser hindring for Kina

Ifølge Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er den danske stats involvering i lufthavnsbyggerierne frem for alt for at hindre, at Grønland involverer sig med Kina som storinvestor. Men det afviser Marcus Knuth.

- Jeg vil ikke sige, at det er et forsøg på at holde Kina ude. Jeg synes, at det er en meget, meget naturlig ting, at når vi arbejder så tæt på så mange områder, så giver det god mening, at når det kommer til infrastruktur, så samarbejder vi også.

LÆS OGSÅ Løkkes tilbud skal holde Kina ude

Men han erkender, at frygten for kinesisk interesse i Grønland er med i de politiske overvejelser hos Venstre.

- Selvfølgelig har vi haft nogle bekymringer for, hvad det egentlig er kinesernes hensigt egentlig er? Og derudover tror jeg, at man skal passe på med at binde sig til aftaler med kineserne, der kan forpligte på nogle områder, der ikke er hensigtsmæssige for hele rigsfællesskabet, siger Marcus Knuth.