Afsløring: Danmark havde hemmelig agent på Camp Century

Fra 1960-63 havde det danske forsvar i al hemmelighed en mand udstationeret på Camp Century. Det afslører DR i en ny radiodokumentar.
Camp Century
Bygningen af Camp Century Foto © : Jon Fresch
02. maj 2018 09:04

Erik Jørgen-Jensen. Det er navnet på den mand, som i al fortrolighed var udsendt af Danmark på USA's militærbase under Indlandsisen, Camp Century, i tre år fra 1960-63.

Det dokumenterer DR i radiodokumentaren ”Manden uden skygge”.

LÆS OGSÅ Historisk dokument afslører aftale om oprydning

Ifølge den nu 83-årige Erik Jørgen-Jensen fik han som ung mand sidst i 20’erne til opgave at observere og rapportere hjem til Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i København om forholdene på Camp Century.

Det skete, da basen blev bygget uden tilladelse fra Danmark, og med forklaringen om, at den var til videnskabelige formål. Det er senere kommet frem, at formålet var at opbevare og fragte over 600 missilhoveder under Indlandsisen 

- Det blev gjort meget tydeligt, at mit arbejde var bestemt ikke noget, der var samtaleemne blandt venner, bekendte og familie, siger Erik Jørgen-Jensen til DR.

Oprydning af Camp Century er for sent

FE vil over for DR ikke be- eller afkræfte, hvorvidt Erik Jørgen-Jensen har været ansat.

Men i hans tidligere pas fremgår det, at Jørgen-Jensen har opholdt sig på Pituffik, som Camp Century i 1960’erne formelt hørte under, ligesom han har over 500 lysbilleder fra Camp Century.

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op

I Jørgen-Jensens dagbogsnotater fra opholdet fremgår det, at FE var bekymret for atomreaktoren på Camp Century. Men ellers havde det danske forsvar på forhånd meget lidt indsigt i, hvad der foregik på basen.

På spørgsmålet om hvorfor Erik Jørgen-Jensen vælger at stå frem nu, forklarer han, at det er vigtigt for ham, at eftertiden får indblik i forholdene på Camp Century fra de, der endnu kan huske dem.

Høj radioaktiv stråling fra atomreaktor

I dokumentaren fortæller den tidligere agent bl. a. om den amerikanske kaptajn, John Page, der havde ansvaret for atomreaktoren, men som undervejs måtte rejse hjem  - ifølge Erik Jørgen-Jensen fordi han blevet erklæret dødelig syg af radioaktiv stråling.

LÆS OGSÅ Regeringen øger beløb til oprydning af forladte baser

Ifølge amerikanske logbøger fra Camp Century var strålingen ellers under grænseværdien. Værdier, som den danske Atomenergikommission også kontrollerede og godkendte undervejs, herunder udslip af radioaktivt spildevand.

Alligevel har den danske regering iværksat en undersøgelse af miljøforholdene omkring Camp Century. Men det er ikke til stor gavn, mener Erik Jørgen-Jensen.

- Det er for 40 år for sent – måske 50 år for sent - at man overhovedet tænker på at rydde op.

”Manden uden skygge” er fortalt over tre afsnit. Tredje og sidste afsnit bliver sendt på DR P1 5. maj.