Danmark eftergav amerikansk ønske om Thule-basen

Danmark foreslog sidste år, at kun grønlandske firmaer fremover skulle kunne byde på servicekontrakten på Thule Air Base. Men det afslog USA, viser et brev fra Udenrigsministeriet.
Foto © : KNR/Arkiv
27. november 2014 07:08

Danmark valgte for knap et år siden at eftergive et ønske fra USA om, at det fremover fortsat skulle være både danske og grønlandske firmaer, som skal kunne byde på servicekontrakten på Thule-basen under særlige betingelser. 

Det skete, selv om Danmark ønskede, at kun grønlandske selskaber fremover skulle have mulighed for at stå for vedligeholdelsen af basen. Det viser et brev, som det danske udenrigsministerium har sendt til den amerikanske ambassade i København.

I brevet, der er dateret 9. december 20013 i Udenrigsministeriet, står følgende:

“It was in this spirit that it was suggested to narrow the criteria to only Greenlandic companies. However, the strong wish of the United States not to further limit the number of companies eligible to participate in the procurement is acknowledged. On this basis, the proposal from the United States that a company interested in participating in the procurement must provide the following information to prove that they qualify as a Danish or Greenlandic company is accepted:" 

Oversat til dansk:

“Det var i den ånd, at det blev foreslået at indskrænke kriterierne til kun at omfatte grønlandske selskaber. Men det stærke ønske fra USA om ikke yderligere at begrænse antallet af selskaber, kvalificeret til at deltage i udbuddet, blev anerkendt. På den baggrund (er forslaget fra USA, red.), at et selskab, der er interesseret i udbuddet, må fremskaffe den følgende information for at bevise, at det er kvalificeret som et dansk eller grønlandsk selskab:”

Aftale under særlige omstændigheder

I stedet blev aftalen med USA, at firmaer, der deltager i udbuddet, skal være registreret som firma i Rigsfællesskabet, have en dansk bank og må ikke være et selskab registreret under et udenlandsk selskab, viser brevet.

Brevet er sendt til Grønlandsudvalget i Folketinget fra udenrigsminister Martin Lidegaard. Det sker, efter både IA og Siumuts har sendt ministeren en byge af spørgsmål om Danmarks rolle forud for efterårets amerikanske udbud at servicekontrakten på Thule-basen. 

Udenrigsminister Martin Lidegaard er kaldt i samråd om Thule-sagen i Folketinget 5. december.

 

Artiklen er redigeret 3. december 2014