Dankortgebyrer ikke ulovlige men lovløse

13. januar 2005 10:51

Da dankortet i sin tid blev født i Danmark, blev der samtidig indført en lov, der gjorde dankortet gratis for forbrugerne. Som gratis betalingsmiddel blev kortet hurtigt populært og hvermandseje. Det er netop på grund af den udbredelse, at det vakte ramaskrig, da kortet lige pludselig skulle til at koste penge. Og den debat, eller nærmere skyttegravskrig, er stadig i fuld gang i Danmark.

I grønland blev loven om et gratis Dankort til gengæld aldrig indført. Men da bankerne ingen større udgifter havde ved kortet, var der heller ikke argument for et gebyr for at hæve på det. Der var altså ingen konsekvens af den grønlandske lovløshed på området. Derfor var kun meget få opmærksom på den.

Indtil i går. For i går blev det klart, at den nye lov om gebyrer ikke er indført i Grønland. Det fik radioavisen til at antyde, og i den grønlandske radioavis direkte at hævde, at de nye gebyrer er ulovlige.

Det er de ikke. Og ville heller ikke have været det for tre år siden, eller ti for den sags skyld. Hvad angår gebyrer har området altid været ureguleret i Grønland, på samme måde som prisen på plasticposer i supermarkedet.

De grønlandske banker har de samme omkostninger på dankortet, som har fået den danske erhvervsminister til at indføre en lov, som tillader at opkræve penge af forbrugerne per transaktion. De har endda lidt flere omkostninger, på grund af kommunikationen til systemet i Danmark.

Og når bankerne kræver dette beløb godtgjort af forretningerne, står det dem frit for at sende regningen videre til forbrugerne. Gebyret på dankorttransaktioner i Grønland kan altså simpelthen sammenlignes med, at prisen på en vare er steget med halvtreds øre.

Men nu har Hjemmestyret taget initiativ til, at lovløsheden på området ophører. Den danske lov om dankortet i disse dage ved at blive læst nøje igennem, for at se om den også kan indføres i Grønland, eller om der skal laves ændringer.