Chemnitz Larsen: Har Naalakkersuisut overset EU's sælstramning?

Onsdag er det sidste chance for at gøre indsigelser mod EU's lovændring på sælfangst-området. En lov, der potentielt kan slå det grønlandske erhverv ihjel. Aaja Chemnitz Larsen spørger til, om Naalakkersuisut egentlig har gjort noget for at undgå det sker.
Foto © : Bent Petersen/KNR
Skrevet af Laura Aggernæs
03. marts 2015 11:18

IA's medlem af Inatsisartut  antyder i en pressemeddelelse, at det ser ud til, Naalakkersuisut igen har overset en vigtig udenrigspolitisk indsats, da det den 4. marts er sidste frist for at indsende afgørende kommentarer til EU´s formandskab om EU's stramninger omkring de varslede ændringer af inuit-undtagelsen på sælfangstområdet. 

EU har med Inuit-undtagelsen sikret, at den oprindelige befolkning har haft mulighed for fortsat at sælge sælprodukter til det europæiske marked.

Læs også Doris Jakobsen: Sæleksport igen truet af EU

Men nu bliver den mulighed formentlig stoppet, når EU strammer reglerne, efter at Verdenshandelsorganisationen WTO sidste år betegnede inuit-undtagelsen som konkurrenceforvridende i forhold de øvrige sælfangernationer.

Nu lægges der med det nye EU-forslag op til, at der kun må fanges sæler til eget forbrug. Og det er ifølge Aaja Chemnitz Larsen en potentiel bombe under sælfangst-erhvervet.

- Sælfangsten har været under pres, siden EU gennemførte lovgivning på området, og med denne stramning får man fuldstændig lukket af for sælfangst som et erhverv i Grønland.

- Det er trist at være vidne til, at vi som land ikke har arbejdet politisk for at skabe nogle bedre vilkår, understreger Aaja Chemnitz Larsen.

Læs også WWF blåstempler sælfangst og stiller krav til EU

Hun henviser til, at der er generel enighed om, at Grønlands sælfangst er biologisk bæredygtigt, og at fangstmetoderne er humane.

Og det undrer hende, at Naalakkersuisut ikke har været mere tydeligt på banen.

Naalakkersuisut burde gå forrest i lobbyarbejdet over for EU for at sikre, at den nye opstramning ikke skader grønlandsk sælfangst yderligere, understreger hun.

Læs EU-kommissionens udkast her.