Canadiske rensdyr på listen over truede dyrearter

Den globale opvarmning rammer nu også rensdyrene i den arktiske del af det nordlige Canada.
17. juni 2007 17:29

Den globale opvarmning rammer nu også rensdyrene i den arktiske del af det nordlige Canada.

Klimaændringerne betyder, at levevilkårerne for de særlige arktiske rensdyr forværres, og bestandene er efterhånden så små, at rensdyrene er truet af udryddelse. Det skriver cbc news.

Det usædvanligt varme vejr medfører, at der kommer store mængder regn, der fryser til is og lægger sig som en skorpe på tundraen. Det gør det umuligt for rensdyrene at finde føde, og mange er døde af sult.

Det får nu miljøminister John Baird til at foreslå, at rensdyrene, de såkaldte Peary rensdyr, skal med på listen over verdens udryddelsestruede dyrearter. Meningen er, at antallet af rensdyr ikke skal falde yderligere.

Nunavut wildlife Management Board er imidlertid ikke begejstret for ideen om at sætte rensdyrene på listen over truede dyrearter. Jægerne siger, at de allerede frivilligt har begrænset jagten på rensdyrene, og de er heller ikke enige i, at der nu kun er 8000 Peary rensdyr tilbage mod 50.000 for 25 år siden.

Ud over klimaændringer er rensdyrene også yderligere truet, fordi jægerne bruger snescootere eller skyder fra fly. Også arbejdet med at bore efter olie og gas og grave efter arktiske diamanter er med til at gøre livet svært for rensdyrene.