Canadisk by i undtagelsestilstand efter bølge af selvmordsforsøg

I Canada har myndighederne erklæret undtagelsestilstand i en landsby efter en voldsom bølge af selvmordsforsøg blandt indbyggerne.
Foto © : Alec Couros/Flickr Creative Commons
Skrevet af DR
11. april 2016 11:27

Siden september har 101 mennesker forsøgt at tage deres eget liv.

Attawapiskat er et samfund på 2000 indbyggere i det snedækkede Ontario, hvor Canadas oprindelige indianerbefolkning bor.

11 personer forsøgte i lørdags - på en og samme dag - at begå selvmord. Den ældste 71, den yngste 11, så kræver lederen, Bruce Shisheesh, handling:

- Jeg vil ønske jeg vidste hvad det er der foregår. Hvis bare jeg kunne læse deres tanker, siger han til canadisk radio.

I sidste måned alene forsøgte 28 at begå selvmord og byrådet har derfor nu besluttet at indføre undtagelsestilstand for at få tilført flere midler så de bedre kan hjælpe deres folk.

- Disse mennesker lider, siger Bruce Shisheesh. Han mener det skyldes blandt andet mobning og misbrug.

Siden september har 101 forsøgt at tage sit eget liv. En er død. En lignende tragedie har udfoldet sig i et andet oprindeligt samfund i Canada, Pimicikamak i Manitoba, hvor seks begik selvmord på to måneder og der var 140 forsøg på to uger.

- Når du ikke har adgang til job, uddannelse og de bedre ting i livet på lige fod med andre i landet, føler du dig udenfor, forklarer lederen, Sheila North Wilson.

Canadas 1,4 millioner mennesker af indiansk afstamning er generelt fattigere end resten af befolkningen og lever heller ikke lige så længe. De appellerer nu samlet om en national handleplan.