Cairn: Vi har ikke lovet noget

Selv om det står sort på hvidt i en miljørapport, mener Cairn Energy ikke at skulle garantere, at man i fremtiden vil bringe udledningen af de såkaldte rødlistede kemikalier ned.
Skrevet af Mads Fisker
25. maj 2011 10:41

 Ifølge Danmarks Miljøundersøgelser er det ellers en forudsætning for, at olieselskabet har fået Selvstyrets velsignelse til at udlede knap 200 tons af de langsomt nedbrydelige kemikalier i de hjemlige farvande.

Ordlyden er således ganske klar i den rapport, som Danmarks Miljøundersøgelser har udarbejdet om påvirkningen af miljøet ved sommerens boringer.

- Capricorn (Cairn Energys datterselskab, red.) er pålagt at udarbejde en plan pr. 1. september 2011 for, hvordan de fremover vil sikre nedbringelse af brug og udledning af ”røde” kemikalier, skriver Danmarks Miljøundersøgelser som en forudsætning for, at man kan bakke op om en godkendelse af udledningen af de rødlistede kemikalier.

Men spørger man Cairn Energy, om de dermed kan udstede en garanti for, at man vil bringe udledningen ned, stemmer svaret ikke overens.

- Jeg mener ikke, at vi er forpligtet til at stille en sådan garanti, siger olieselskabets kommercielle og juridiske direktør, Simon Thomson.

Kemikaliet hedder Ultrahib og vil blive tilsat det boremudder, der blandt andet holder trykket stabilt på de store havdybder. Som KNR tidligere har fortalt er den godkendte udledning herhjemme denne sæson seks gange højere, end den samlede årlige udledning i olielandet Norge. Her har man nedbragt forureningen betragteligt det seneste ti år, dels ved at kræve mere miljøvenlige kemikalier anvendt, dels ved at deponere det brugte, kemikaliefyldte boremudder på land.

Det sidste er en løsning, som naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen, har fastslået ikke er mulig her i landet, mens det altså ser yderst usikkert ud, hvorvidt kravet om i fremtiden enten at gøre brug af mindre miljøskadelige kemikalier eller eventuelt sejle boremudderet til deponering i eksempelvis Skotland er stillet eller ej.

Danmarks Miljøundersøgelser siger ja, Cairn Energy siger nej. Hvad den politisk ansvarlige, Ove Karl Berthelsen, siger, er det før middagens radioavis endnu ikke lykkedes at få svar på.