Byggebranchen afviser Doris

Grønlandske håndværkere bliver ikke sat bag i køen. Sådan lyder svaret fra byggebranchen efter Siumuts Doris Jakobsens meldte ud, at selskaber i Grønland beskæftiger sig for meget med tilkaldt arbejdskraft, selvom de lokale arbejdsløse håndværkere kunne sidde på jobbene.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
03. november 2014 17:28

- Der findes jo grønlandske uddannede tømrere, som er blevet arbejdsløse, og ikke bliver brugt i mange selskaber. Jeg har mødt nogle af dem, som fortæller de er blevet fyret på grund af mangel på byggeri, men også fordi disse store selskaber prioriterer udefrakommende arbejdskraft, siger Doris Jakobsen til KNR.

- Jeg synes, at det er fuldstændig uacceptabelt at man ikke beholder de grønlandske tømrere istedet for.

Men den virkelige situation er ganske anderledes, siger de forskellige aktører i byggebranchen.

Ifølge Ilulissats og Aasiaats byggeselskab, KJ Greenland, er 67 ud af deres alt 75 ansatte lokale. KJ Greenland fortæller, at årsagen til at de overhovedet bruger udenlandske arbejdskraft er, at det ikke har været muligt at skaffe flere lokale medarbejdere. 

Læs også Brugseni tager skarp afstand fra Doris Jakobsens udtalelser

De syv medarbejdere udefra er hentet, efter KJ Greenland har rekrutteret håndværkere fra henholdsvis Upernavik og Sisimiut.

EMJ-Atcon har kun seks tilkaldte håndværkere, men peger på, at de i spidsbelastningsperioder, kan være nødsaget til at hente arbejdskraft udefra, for at kunne følge med og samtidigt levere den forventede kvalitet.

LNS Greenland fra Sydgrønland har 60 ansatte, alle lokale.