Bygderne affolkes i stor stil i Kommuneqarfik Sermersooq

Bygderne affolkes, og omkostninger ved at drive bygderne stiger derfor voldsomt per borger. Det er én af de konklusioner, man kan læse i Kommuneqarfik Sermersooqs bygdesektorplan.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
04. april 2017 11:30

Borgerne i bygderne flytter derfra, og de, der bliver tilbage bliver ældre og ældre. I Kommuneqarfik Sermersooq har kommunen udarbejdet en såkaldt bygdesektorplan, som skal hjælpe kommunalbestyrelsen med at prioritere pengene i arbejdet med bygderne, som befolkningsmæssigt skrumper.

Sektorplanen blev vedtaget på kommunalbestyrelsens møde 7. marts, og den indeholder blandt andet en omfattende beskrivelse af udviklingen i Kommuneqarfik Sermersooqs otte bygder.

Befolkningen flytter fra bygder i stort tal

Sektorplanen skitserer overordnet tre problemstillinger, som bygderne i kommunen kæmper med. For det første stiger andelen af ældre borgere samtidig med at andelen af arbejdsduelige falder, og for det andet flytter befolkningen fra bygderne i stort tal.

LÆS OGSÅ Bygdebestyrelser kæmper med at få indflydelse

Befolkningstallet er således faldet i alle bygder - i Isortoq har 52 procent af indbyggerne forladt bygden siden 1994. I Kulusuk er 24 procent af borgerne flyttet, og i Arsuk er faldet af antallet af indbyggere på 65 procent.

Forladte huse bør rives ned

Det tredje og sidste problem er et højt alkoholforbrug, som har negative konsekvenser i form af misrøgt og generelle sociale problemer, hedder det i sektorplanen.

Sektorplanen skal med sin beskrivelse af bygderne hjælpe kommunalbestyrelsen til at prioritere, hvor pengene skal bruges, og den sammenfatter en række konkrete forslag til bygdeudviklingen i Kommuneqarfik Sermersooq.

Ét af forslagene er blandt andet afdækning af ejerforhold af huse og bygninger, så kommunen kan forskønne bygderne ved at få fjernet forladte huse.

Helt konkret vedtog kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq en såkaldt one door policy. Det vil sige, at kommunens medarbejdere ude i bygderne har én bestemt person de kan henvende sig til i administrationen i Nuuk og Tasiilaq.