Tema: Anbringelser

Borgmesteren var lydhør under mødet. Men én ting nager Bjørk Lange Olsen

Selvom Kommuneqarfik Sermersooq opsiger samarbejdet med Nuuk Outdoor, forsætter projektanbringelserne. Det oplyste borgmesteren til Familie- og Sundhedsudvalget under et møde torsdag ifølge Bjørk Lange Olsen (D).
Kommunen oplyser, at Nuuk Outdoor ikke længere varetager anbragte børn i bygden Kapisillit. Der er syv børn tilbage hos turistvirksomheden, som nu befinder sig i Nuuk. Foto © : Foto: Kim Hinrichsen/KNR
12. januar 2024 10:24

- Jeg synes overordnet set, at det var ganske fint og konstruktivt.

Det siger Bjørk Lange Olsen, der er næstformand for Inatsisartuts Familie- og Sundhedsudvalg, med henvisning til et møde mellem udvalget og borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen. 

Mødet handlede om Nuuk Outdoor, som varetager anbragte børn, og projektanbringelser generelt.

- Vi havde en god dialog. Borgmesteren var ganske lydhør over for de bekymringer, som har været rejst på området, siger han. 

Bjørk Lange Olsen er efterladt med det indtryk, at kommunen gør noget for at rette op på de kritisable forhold, som KNR har afdækket gennem en række artikler. 

Artikelserie om Nuuk Outdoor og akutanbringelser

Dette er en artikel i en serie af flere, hvor vi stiller skarpt på firmaet Nuuk Outdoor.

Turistudbyderen har siden maj 2023 sejlet Kommuneqarfik Sermersooqs akutanbragte børn ind til bygden Kapisillit. 

Her har i alt 17 børn boet i små, kolde hytter uden professionelle til at passe dem, hvilket blandt andet har resulteret i flere problemer med tyveri, hærværk og flere flugtforsøg. 

Samtidig udstiller sagen om Nuuk Outdoor et større problem i systemet, hvor manglende papirer betyder, at børn kan vente flere måneder på en egnet institutionsplads.

I den mellemliggende tid er det kommunens eget ansvar at finde midlertidige pladser og at føre tilsyn med disse steder. Men uden egentlige lovkrav. 

Ikke desto mindre sagde borgmesteren - ifølge næstformanden for Familie- og Sundhedsudvalget - direkte, at man må forvente, at kommunen fortsat vil gøre brug af projektanbringelser. 

- Lige den del er ikke så betryggende, siger Bjørk Lange Olsen.

Bedre og tættere dialog

Han mener, at det ikke er særlig positivt. Samtidig har mødet med borgmesteren givet stof til eftertanke.

- Kommunen brugte en del tid på at understrege, at det er noget, de bliver ved med at gøre af nød - og ikke af lyst. Det er klart, at så må vi i fællesskab finde ud af, hvad der kan gøres inden for området generelt, så det kan undgås, at det kommer til at fortsætte. 

- Hvis der er noget, udvalget kan gøre, er vi indstillet på det. Jeg er i hvert fald personligt, siger han. 

Udvalget og borgmesteren er ifølge Bjørk Lange Olsen blevet enige om at skabe en bedre og tættere dialog. Sammen skal de finde ud af, hvad de kan gøre for at løse problematikkerne inden for anbringelsesområdet generelt. 

- Det er meget positivt. Det ser jeg frem til. Der er nok brug for, at vi finder et fælles fodslag, hvis vi skal lykkes med at komme med forbedringer inden for området.

Borgmesteren oplyste på mødet torsdag eftermiddag, at der er syv børn tilbage hos Nuuk Outdoor. Af de syv har to fået en institutionsplads, mens tre afventer en plads. De resterende er fyldt 18 år. Kommunen arbejder på at finde noget passende til dem. 

- Det går den rigtige vej, konstaterer Bjørk Lange Olsen.  

Kommuneqarfik Sermersooqs kommunikationsafdeling oplyser, at borgmester Avaaraq Olsen ikke har mulighed for at stille op til interview med KNR torsdag eftermiddag.