Landskasse-overskud: Bankdirektør opfordrer politikerne til at komme i sving

Det er dejligt med uforudsete millioner, men det er nu den dygtige politiker tager affære, mener bankdirektør.
Martin Kviesgaard Foto © : KNR
23. maj 2017 09:11

Pengene strømmer ind i landskassen, og der er alt mulig grund til at glæde sig, siger direktør i Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard.

Udtalelsen kommer efter det i sidste uge kom frem, at landskasseregnskabet for 2016 ender med et overskud på 51 millioner kroner, selvom der var budgetteret med et underskud på 260 millioner kroner.

Situationen har dog ikke ændret sig, og den langsigtede udfordring består. Derfor håber Martin Kviesgaard, at politikerne vil bruge det nuværende momentum til at sætte reformerne på sporet.

- Dygtige politikere og et dygtigt Inatsisartut vil selvfølgelig sætte strukturreformen i gang nu, hvor situationen er ganske gunstig, siger Martin Kviesgaard.

Venteleg er farlig

Derfor glæder Kviesgaard sig også til at se udspillene fra Naalakkersuisut, for det er vigtigt ikke at lade overskuddet blive en sovepude, bare fordi der er penge nok til en god seng.

Fakta

Der var budgetteret med et underskud på 260 millioner kroner for 2016, men den færdigreviderede udgave af Landskassens regnskab viser i stedet, et såkaldt DA-overskud på 51 millioner kroner.

 

Der er løbet 311 millioner kroner ekstra i landskassen. Penge som ikke mindst kommer fra fiskeriet og Air Greenlands ekstraordinært store udbytte.

- Faren kan jo være, at man først venter til der er dårligt tider.

Så bliver det nemlig ekstra svært at gennemføre reformer, fordi så kommer de også til at gøre mere ondt.

- Til gengæld er det lettere at se nødvendigheden af det, forklarer bankdirektøren, som håber, at politikerne reagerer, før de bliver tvunget til det.

Overskud ikke udtryk for bæredygtig økonomi

For på trods af de flotte resultater, er det altså forsat nødvendigt med reformer, siger Kviesgaard.

Situationen er nemlig den, at det gode resultat er udtryk for høje fiskepriser og ikke gennemførte reformer.

- Så hvis vi på langt sigt skal have en bæredygtig udvikling, så skal vi have lavet nogle strukturreformer.

LÆS OGSÅ Masser af nye millioner til landskassen

Samtidig mener bankdirektøren, at det vil være fornuftigt at investere pengene i noget, som kan skabe flere midler til landet i fremtiden.

- Om det så er infrastruktur eller på uddannelsesområdet, men i hvert fald noget som på den lange bane vil sikre et godt indtægtsgrundlag i landet.

LÆS OGSÅ Fisk og rejer giver Landskassen uventet overskud

Godt at vækst også fører til overskud

Kviesgaard forudså selv, at der vil være ekstraordinær høj vækst i 2016 og hans forventninger er også en vis vækst både i 2017 og 2018, hvor han forventer stabile fiskepriser.

Men lige nu glæder bankdirektøren sig over resultatet.

- Særligt også, at den opgang der har været i økonomien, at den også aflejrer sig i et overskud. Så det er da ganske positivt, siger bankdirektøren.