Børnetalsmand: - Vi bør beskytte børnene bedre

Der er tale om seksuelt misbrug for halvdelen af de børn, som har haft samleje, før de er fyldt 15 år. Tallene er uacceptable, og der bør ske ændringer i forebyggelsesmetoderne, hvis der skal have en større virkning, mener børnetalsmanden.
Foto © : KNR/Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Ane-Marie Petersen
08. september 2015 18:06

Grønland ligger i toppen på FN's liste over antal voldtægter pr. indbygger. Opgørelsen viser, at der i Grønland anmeldes 39 gange så mange voldtægter som i Danmark, når man sammenlinger befolkningstallene.

Rapporten "Unge i Grønland", som er bestilt af Selvstyret, viser, at der er tale om seksuelt misbrug for halvdelen af de børn, som har haft samleje, før de er fyldt 15 år.

Læs også  Grønland har flest voldtægter per indbygger

Tallene er helt uacceptable, og der bør ske ændringer i forebyggelsesmetoderne, hvis der skal have en større virkning, mener børnetalsmand Aviâja Egede Lynge.

- Vi ved, at det er stort problem i landet. Ifølge FN's børnekonventions artikel 19 har børnene ret til beskyttelse. Og i den her sag, ser vi, at vi ikke er gode nok til at øge beskyttelsen af børnene, siger børnetalsmanden til KNR.

Hun mener, at det tabubelagte emne bør diskuteres mere åbent iblandt borgene. Problemet med seksuelle overgreb mod børn har eksisteret i mange år, og tallene er en øjenåbner, der viser, at vi ikke gør nok for at forebygge det.

Selvom forebyggelses- og informationskampagner er sat i gang de sidste mange år, kan man se på tallene, at problemet stadig er stort.

Læs også Naalakkersuisut på hårdt arbejde med rekordhøje voldtægtstal

Forebyggelseskampagnerne bør tilpasses til stederne, mener hun.

- Jeg tror, at vi som samfund nødt til at erkende, at vi ikke er gode nok til at lave den her indsats. Og jeg tror simpelthen, at tiden er inde til at begynde at revurdere med kritiske øjne i forhold til den indsats, vi laver.

- Passer den indsats til de forskellige steder i landet? Passer den indsats over for det samfund, vi har med at gøre?

- Tallene taler for sig selv, og det her er ikke en nyhed. Det er noget, som man har vidst i mange år. Så det her må være en erkendelse af, at vi ikke er gode nok til at yde den indsats, der skal til, siger børnetalsmand Aviaaja Egede Lynge.