Båd med 21 julepassagere i brand

En brand i styrhuset på et skib, som i går var på vej fra Ilulissat til bygderne Saqqaq og Qeqertaq, fik flere af skibets passagerer til at frygte for deres liv.
Skrevet af Sandra Meinecke
20. december 2014 19:41

Det fortæller Julia Jensen, som var med ombord på skibet sammen med 20 andre.

 

- På grund af høje bølger væltede petroleumsvarmeren og begyndte at brænde på gulvet. Jeg sad lige ved siden af varmeren og sprang væk for at undgå branden, fortæller Julia Jensen, som var med på båden sammen med 20 andre. Det lykkedes dem at få slukket branden, angiveligt uden brug af en skumslukker.

 

Men ifølge flere kilder, KNR har talt med, forlod styrmanden roret, da han opdagede tumulten ved branden. Det var, ifølge Julia Jensen og andre passagerer KNR har talt med, med til at skabe yderligere panik i kahytten.

 

Passagererne skulle oprindeligt været fløjet med en Air Greenland helikopter til deres bygder fra Ilulissat allerede i tirsdags. Men på grund af tekniske problemer fik Air Greenland chartret en båd fra Qeqertaq.

 

Hos Air Greenland er man ærgerlig over forløbet og har i sinde selv at undersøge, hvorvidt de såkaldte passager-godkendelsesdokumenter, man er blevet forelagt har den status, som de angiver ved at kontakte Søfartsstyrelsen, der ikke har været at træffe i weekenden.

 

Har handlet i tillid til passagergodkendelsesdokumenter

Air Greenland har handlet i tillid til den godkendelse, man har modtaget fra skibets kaptajn, forklarer Christian Keldsen, som er kommerciel direktør i Air Greenland. Dog gør han opmærksom på, at dokumenterne ikke har en udløbsdato.

 

Ifølge luftfartsselskabets dokumentation, havde skibet tilladelse til at sejle med op til 23 passagerer og bliver betegnet som et ”ikke klassificeret, ældre skib”, siger Christian Keldsen.

 

Flyselskabet har tilbud de passagerer, som var med ombord på båden, krisehjælp. Ifølge Air Greenland er der ingen, der har takket ja til det tilbud – endnu. 

 

Politiet er også ved at undersøge sagen, for at finde ud af, hvad der helt nøjagtigt skete ombord på skibet og om den lejede båd, lever op til de krav, der er for at sejle med passageren. Det oplyser, Mads Lynge, vagthavende ved politiet i Ilulissat, til KNR.