Nuugaatsiaq Arktisk Kommando håber at hente ting i dag

Arktisk kommando har her til formiddag sendt et sikkerhedshold ind i Nuugaatsiaq for at undersøge sikkerheden inden arbejdet med at hente borgernes personlige ejendele kan begynde.
Foto © : Arktisk Kommando/Palle Lauritsen
11. juli 2017 12:12

Arbejdet med at indsamle personlige ejendele i de flodbølgeramte bygder er begyndt i dag, fordi der nu er indsamlet alle tilladelserne til at hente ejendelene fra borgerne.

Arktisk Kommando håber at kunne hente de første ting ud af Nuugaatsiaq i dag.

Ejendelene kan dog først hentes, når der er sørget for sikkerheden for de personer, der bevæger sig ind i de ramte områder.

LÆS OGSÅ Eksperter sikrer huse i flodbølgeramte bygder

Sikkerheden er vigtig og bliver taget meget alvorligt, oplyser Arktisk Kommando til KNR.

Ud over faren for nye oversvømmelser skal sikkerhedsholdet blandt andet undersøge Nuugaatsiaqs elværk for løse strømkabler, der kan være farlige. Bygdens fabrik har en tank ammoniak, som kan udgøre en risiko, hvis den er beskadiget og så skal den generelle sundhedsrisiko i området undersøges.

LÆS OGSÅ Vil hente folks ejendele

Hvis sikkerhedsholdet erklærer Nuugaatsiaq for sikker kan arbejdet med at gennemgå bygderne hus for hus for at hente beboernes personlige ejendele gå i gang.

Det er endnu usikkert hvor lang tid arbejdet med at hente ejendele vil tage, men Arktisk Kommando oplyser, at man arbejder så hurtigt sikkerheden tillader.

LÆS OGSÅ Løs fjeldside kan skabe ny flodbølge

Blandt de personer, der skal gennemgå bygdens huse er en ekspert fra Beredskabsstyrelsen i Danmark, som i samarbejde med lokale beredskabsfolk fra kommunen, skal vurdere om husene er sikre at gå ind i.

Arbejdet i Illorsuit begynder, når Arktisk Kommando er færdig i Nuugaatsiaq.

LÆS OGSÅ Fjeldskred i Karrat Isfjorden skyld i flodbølge