Arbejdstilsynet langede 30 forbud og knap 70 strakspåbud ud sidste år

Efter tre dødsulykker var Arbejdstilsynet på besøg i Nuuk, Sisimiut og Ilulissat i slutningen af sidste år.
Det er arbejdsgiverens ansvar at instruere i, hvordan arbejdet skal udføres. Det er også arbejdsgiveren, der skal føre tilsyn med, at instruktioner bliver overholdt, så der ikke sker ulykker. Arkivfoto
Skrevet af Christine Hyldal
14. februar 2023 13:46

​Tre gange sidste år mistede personer livet i arbejdsulykker i Grønland.

En 60-årig mand faldt ned fra et stillads i Nuuk og omkom i april. I august skete det samme igen – og i september styrtede en mand på 64 år ned fra en lift i Usisaats lagerhal – også i hovedstaden.

Derfor gennemførte Arbejdstilsynet i Grønland 85 tilsyn i slutningen af sidste år: I Nuuk, Ilulissat og Sisimiut kom inspektørerne på besøg.

Det meddeler Arbejdstilsynet selv i en pressemeddelelse.

Brug for en indsats
Bygge- og anlægsbranchen blev besøgt, og det gjorde dem, der arbejder på lager og med engros også.

Og der var rigeligt at komme efter: Cirka 30 forbud og knap 70 strakspåbud blev langet ud, oplyser Arbejdstilsynet.

- Antallet af reaktioner viser med al tydelighed, at der var behov for den ekstraordinære forebyggende tilsynsindsats, siger Casper Kronow, der er Arbejdstilsynets kredschef i Grønland.

- Vi havde set adskillige alvorlige ulykker i løbet af 2022 med fald fra højde - og nogle desværre med døden til følge.

- Fald fra højde kan resultere i alvorlige skader - og i værste fald dødsfald. Risikoen kan være til stede, hvis man færdes på for eksempel stiger og stilladser samt indskudte dæk. Det er derfor vigtigt, at arbejdet planlægges og tilrettelægges, så der ikke er risiko for fald fra højde, siger Casper Kronow.

Det er arbejdsgiverens ansvar at instruere i, hvordan arbejdet skal udføres. Det er også arbejdsgiveren, der skal føre tilsyn med, at instruktioner bliver overholdt, så der ikke sker ulykker.

Indsatsen er foregået i et samarbejde med Arbejdstilsynet i Danmark.

Især Aaja Chemnitz Larsen (IA) har tidligere været ude med riven efter Arbejdstilsynet i Grønland.

Tilsynet er ikke hjemtaget – og dermed er det Danmark, der har ansvaret. Det grønlandske arbejdstilsyn mangler penge ifølge IA-politikeren - og det betyder i sidste ende, at der ikke bliver ført tilstrækkeligt med tilsyn på arbejdspladserne.