Arbejdsmiljøet i fiskeindustrien skal kulegraves

1000 medarbejdere hos Polar Seafood, Royal Greenland og Halibut skal nu have kulegravet deres arbejsmiljø i et nyt forskningsprojekt. Kendskabet til arbejdsmiljøet er nemlig lig nul, mener arbejdsmediciner fra Regionshospitalet i Herning, Kurt Rasmussen.
17. december 2015 13:43

Det er meget beskedent, hvad der findes af forskningsbaseret viden om arbejdsmiljøet ude på arbejdspladserne i Grønland.

 

Læs også Arbejdstilsynet vil kigge på virksomhedernes arbejdsmiljø

 

Sådan lyder dommen fra arbejdsmediciner fra Regionshospitalet i Herning, Kurt Rasmussen, som også påpeger, at både de grønlandske arbejdsgivere og fagforeninger har tilkendegivet, at der mangler gundlæggende viden om arbejdsmiljøforhold i Grønland.

Derfor går han nu i gang med en stor forskningsundersøgelse af arbejdsskader i det grønlandske fiskeri og i fiskeindustrien:

- Jeg er startet med det, som er det hårde fysiske arbejdsmiljø. Der er formentlig også psykiske arbejdsmiljøproblemerne om bord på skibene. For det er sikkert også psykisk hårdt at arbejde dér, siger Kurt Rasmussen til KNR.

 

Læs også  Arbejdsmiljøregler gavner

 

Tre største fiskevirksomheder med

Kurt Rasmussens undersøgelse vil omfatte de ansatte på virksomhederne Polar Seafood, Royal Greenland og Halibut.

Virksomhederne besidder næsten hele fiske- og seafood industrien i Grønland og en betydelig del af den store fiskeflåde. Og kun industrielle virksomheder og fiskeflåder med mere end 50 medarbejdere vil indgå i undersøgelsen.

I alt vil 1000 medarbejdere skulle besvare spørgeskemaer, og en del af dem skal også gennemgå lægelige undersøgelser på Dronning Ingrids Hospital.

Selve de praktiske undersøgelser af de ansatte skal efter planen foregå i løbet af september og oktober måned næste år.

- Her har vi også en klar formodning om, at der vil være en del tilfælde med eksem og astma og den slags. Astma er jo også en alvorlig sygdom, som man også kan gøre noget ved, siger Kurt Rasmussen.

- Men det, der formentlig sker i dag er, at hvis folk får astma, så holder de bare op. Og så må de finde arbejde et andet sted. Og det er jo ikke nogen god løsning.

 

Hver 12. ramt af arbejdsulykke

Tal tilbage fra 2008 viser, at i den grønlandske industri - og det vil her sige næsten udelukkende fiskeindustrien - bliver hver 12. ramt af en arbejdsulykke. Det er 3 gange så mange som i fødemiddelindustrien i Danmark.

- Men hvis vi medtænker, at der kun anmeldes ganske få af det antal arbejdsulykkerer, der i virkeligheden er, kan forekomsten af arbejdsulykker i den grønlandske fiskeindustri være betydelig højere, siger Kurt Rasmussen.

I virkeligheden er der ingen der i dag reelt ved, hvor stort et problem arbejdsulykker og erhvervssygdomme er i Grønland, siger han:

 - Grønland er jo et lille land med de begrænsede ressourcer, man nu har. Og vi har ikke hjulpet fra dansk side. Os, der er speciallæger i  arbejdsmedicin kunne måske være kommet på banen noget før, siger speciallæge i arbejdsmedicin ved Regionshospitalet i Herning, Kurt Rasmussen.