Aleqa reklamerer for sælskind i EU

Onsdag holdt formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond (S) nytårsreception på den Grønlandske Repræsentation i EU. Men det var ikke champagne og skåltaler det hele.
Skrevet af Walter Turnowsky
16. januar 2014 04:28

Der var også langt mere alvorlige emner på dagsordenen. Umiddelbart inden receptionen holdt Aleqa Hammond et timelangt møde med EU's miljøkommissær Janez Potocnik. Emnet var sælskind og WTOs nylige afgørelse om EU's inuitundtagelse.

Der var egentlig kun afsat en halv time til mødet, men det varede altså dobbelt så længe.

- Jeg tolker det som et godt tegn. Det viser, at kommissæren er indstillet på at lytte til Grønland i denne sag, siger Aleqa Hammond.

Problemerne starter tilbage i 2009, da EU-parlamentet vedtager et forbud mod import af sælskind. Det lykkedes for Danmark og Grønland, at få indføjet den såkaldte inuit-undtagelse, der betyder, at grønlandske fanger fortsat kan sælge skind til EU. Trods undtagelsen får beslutningen salget af grønlandske sælskind til at falde dramatisk.

- Jeg gjorde kommissæren opmærksom på, at selvom en beslutning om forbud mod sælskind kan virke udetydelig for EU-parlamentarikerne, så kan de have drastiske konsekvenser for et helt folk, forklarer formanden for Naalakkersuisut.

I november kendte verdenshandelsorganisationen, WTO så inuitundtagelsen ulovlig i dens nuværende form. Dermed er der en alvorlig risiko for, at livsbetingelserne for sælfangerne blive fangerne bliver yderligere forringet og en hel kultur er truet.

Men WTO-afgørelsen tvinger nu EU til at reagere, og Aleqa Hammond håber derfor, at den kan blive chancen for en ny start.

- Det giver Grønland på ny en chance for, at vi kan komme med vores input til EU's politik omkring bæredygtighed, hvad angår oprindelige folk i verden, siger Aleqa Hammond.