Øjenvidne til fjeldskred: Aldrig har jeg set så stærke kræfter

Et øjenvidne sad i båden omkring kl. 21 lørdag aften, da der skete noget den rutinerede fanger aldrig havde set før.
20. juni 2017 12:03

Hør et længere interview med Jens Ole Jensen i klippet over artiklen
Det var skyet, men pludselig rejste en voldsom støvsky sig. 

Jens Ole Jensen fra Uummannaq var på fangst syd for Karrat Fjord sammen med sin familie. Han sad i båden omkring kl. 21 lørdag aften, da der skete noget, den rutinerede fanger aldrig havde set før.

- Pludselig hørte vi en lyd og troede først, at det var et fly. Vi kunne ikke se nogle af fjeldtoppene, fordi det var skyet, men så så jeg en meget stor mængde støv rejse sig, og jeg sagde til min kone: se der nordpå, fortæller Jens Ole Jensen.

- Det gik op for mig, at fjeldet skred meget højt oppe, fra det meget høje fjeld. Jeg kunne mærke at skredet var kolossalt og at det helt sikkert ville få følger.

Reddet i sidste øjeblik

Jens Ole Jensens reagerer på sin mavefornemmelse og slår straks alarm over radioen, for at advare andre fiskere i området.

- En af bådene som lå meget tæt på fjeldet var heldigvis flygtet fra stedet et par sekunder før, så de slap heldigvis uden skader.

Fem minutter efter klippen skred skabte trykket en kæmpe bølge.

- En kæmpe bølge bredte sig over hele fjordsystemet og fyldte det hele ud med store dønninger fra den ene side til den anden. Det er svært at beskrive, fordi synet var så skrækkeligt.

Uhyggeligt syn

Som erfaren fisker har Jens Ole Jensen set lidt af hvert. 

- Aldrig i mit liv har jeg set så stærke kræfter. Det var så uhyggeligt at jeg blev målløs, siger Jens Ole Jensen fra Uummannaq. 

Nuugaatsiaq var det første sted der blev evakueret. På grund af risiko for fjeldskred er bygderne Illorsuit og Niaqornat også evakueret.

Indbyggerne i bygderne Saattut, Ukkusissat, Ikerasat og Qaarsut skal fortsat holde øje med vandstanden.