Forskning: Affald fra grønlandske miner kan bruges i byggeri

Restaffaldet fra miner er muligt at genbruge i beton, viser ny forskning fra DTU. Det kan få betydning for fremtidens miner og byggeri, blandt andet i Grønland, mener forsker.
03. december 2018 09:02

Mens mineselskaber i dag bruger store summer på at deponere restaffaldet, det såkaldte ’tailing’, har forskere fundet en måde at anvende det på.

Hos Danmarks Tekniske Universitet, DTU Byg, har forskere testet mineaffald fra 13 miner verden over for at se, hvordan affaldet virker, når det bliver blandet op med cement.

LÆS OGSÅ Søen Taseq skal bruges til opbevaring af tailing

Og resultaterne er ret overbevisende, siger lektor Pernille Erland Jensen til KNR.

- Det, vi overordnet kan se, er, at de fleste af de her tailings har et fint potentiale til at erstatte noget af cementen – op til ti procent i beton. Og stadigvæk ser vi en styrke af betonen, som ligger inden for de rammer, vi har i dag.

Mulig eksport fra Grønland

Brugbarheden af tailingen afhænger af, hvilke grundstoffer affaldet indeholder og koncentrationen af det.

I testforsøgene er tailing også blevet undersøgt fra den nu lukkede guldmine i Nalunaq i Sydgrønland og fra anortosit-minen ved Kangerlussuaq. Og begge steder er der brugbart materiale til beton, dog i forskellige grader.

Med udsigt til flere miner i Grønland er der ifølge Pernille Erland Jensen muligheder for at en ny eksportvare, for eksempel til byggerier i Amerika og Europa.

- Det, som godt kunne forestille mig, er, at tailing fra nogle af minerne i Grønland vil være så gode i beton, at man faktisk vil kunne eksportere det. Om ikke for penge, så i hvert fald for at slippe for at bruge store summer på korrekt deponering og monitering af tailings, efter minerne er lukkede, siger hun.

LÆS OGSÅ Greenland Minerals håber på at åbne mine i 2021

Også herhjemme vil byggeribranchen muligvis kunne anvende mineaffaldet.

- Det kunne erstatte noget af cementen, som man jo i dag bliver nødt til at importere, siger Pernille Erland Jensen.

Dog er tailing fra en kommende mine ved Kuannersuit ikke brugbart på grund af risikoen for radioaktivitet.

På DTU forsker de videre i mulighederne, for eksempel hvordan forskellige former for tailing opfører sig under forskellige vejrforhold og virkningen, når byggerier med tailing i betonen bliver nedbrudt.

Og så er der hele hensynet til miljøet, påpeger Pernille Erland Jensen.

- Den anden ting er, at vi rigtig godt kunne tænke os at kigge lidt mere på miljøeffekterne, for vi vil gerne være helt sikre på, at det man gør også miljømæssigt er forsvarligt.

LÆS OGSÅ Grønlands første rubiner er til salg