Tabithe Sværd: Ærgerligt, jeg ikke må bruge min elcykel

Det er ikke længere lovligt at bruge elcykler i Grønland. Det ærgrer Tabithe Sværd, der håber, at politikerne snart finder en løsning, så hun igen kan få hjælp op ad bakkerne i Sisimiut.
Selvom Tabithe Sværd ikke længere kan bruge sin elcykel, når hun transporterer sig rundt i Sisimut, mener hun, at det er godt, at der nu kommer regler på området. Foto © : Privat
31. oktober 2023 07:46

Som et lyn fra en klar himmel satte Grønlands Politi tidligere på måneden en kæp i hjulet på de cyklister, der bruger en elcykel til transportere sig.

Bekendtgørelsen i færdselsloven, som sætter reglerne for cykler i Grønland, er nemlig ikke blevet opdateret siden 1979. Derfor er elcykler ikke lovlige herhjemme.

Tabithe Sværd er en af dem, der nu har været nødt til at sætte sin elcykel i garagen. Hun købte cyklen for flere år siden og har brugt den flittigt til at komme rundt i det meget kuperede terræn i Sisimiut.

- Når jeg hurtigt skal handle ind eller besøge en ven, er jeg glad for den. Især når vejen går opad. Så det er lidt ærgerligt, at jeg ikke længere bare kan tage min elcykel, som er lige udenfor min dør, siger Tabithe Sværd.

Cyklen bliver i kælderen

Til KNR oplyser Grønlands Politi, at man indtil nu kun har givet en påtale til de cyklister, der har brugt de ulovlige elcykler. Nu vil de dog så småt begynde at skrive bøder, hvis de ser folk, som cykler på en elcykel.

Indtil det igen bliver lovligt med elcykler herhjemme, vil Tabithe Sværd da også lade sin cykel stå i kælderen.

- Jeg har lige sat min cykel i kælderen, da det er blevet koldt. Der lader jeg den stå, da jeg er lidt bange for at bruge den, hvis politiet stopper mig, siger hun.

Derfor er elcyklerne ulovlige

Loven der regulerer cykelreglerne i Grønland stammer fra 1979. Dengang var der ingen, der havde tænkt på elcykler, og derfor er en cykel defineret som et ”pedaldrevet køretøj på hjul […], som ikke er forsynet med motor”.

Dermed bliver politiet nødt til betragte elcyklerne som en knallert. Det er dog de færreste elcykler, som lever op til de krav, man stiller til knallerter, og derfor er elcyklerne altså ulovlige.

Også eldrevne løbehjul, segways, segboard og u-runner er underlagt færdselsloven. Politiet vurderer ikke, at de lever op til de gældende regler. Derfor er de også ulovlige at bruge i Grønland. 

Tabithe Sværd har brugt sin elcykel i flere år, men lader den nu stå, til det igen bliver lovligt med elcykler i Grønland. Foto © : Privat

Elcykler kan være farlige

Der er dog godt nyt på vej til Tabithe Sværd og de andre elcyklister i Grønland.

Hans Peter Poulsen (S), der er naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, har nemlig allerede taget fat i den danske transportminister og anmodet om, at elcykler skal gøres lovlige i Grønland.

I en pressemeddelelse siger Hans Peter Poulsen:

- Det ligger naalakkersuisut meget på sinde, at vi i Grønland har en tidssvarende lovgivning på færdselsområdet. Derfor vil jeg fortsætte dialogen med trafikministeren om modernisering af færdselsloven.

Beslutningen glæder Tabithe Sværd. Hun mener tilmed, at det er helt okay, hvis der kommer en form for regulering af de mest kraftige elcykler. De kan nemlig godt være farligt at bruge, hvis man ikke på forhånd har kendskab til elcykler.

- Min cykel er måske en af de tidligste modeller, så den er ikke så hurtig. Men jeg har prøvet en af de nyere elcykler i Kangerlussuaq, dem som man kan leje. De er ret hurtige. Har man ikke erfaring med elcykler, kan de godt være lidt farlige. Så er det ok med mig, hvis de forbliver ulovlige, siger hun.

Reglerne for elcykler i Danmark er, at motoren kun må hjælpe op til 25 kilometer i timen. Derefter skal den slå fra. Samtidig anbefaler de danske myndigheder, at man skal være over 15 år, før man bruger en elcykel.

Færdselsstyrelsen i Danmark vil nu udarbejde et udkast til en ændring af bekendtgørelse for cykler i Grønland, så det igen kan blive lovligt med elcykler herhjemme.

Udkastet vil efterfølgende komme i offentlig høring og blive diskuteret af de grønlandske politikere, før Færdselsstyrelsen kan udstede en ny bekendtgørelse.