4000 inuit og indianerbørn døde på kostskoler i Canada

Den canadiske Sandheds- og Forsoningskommission, der undersøger behandlingen af oprindelige folks børn på stats-og kirkelige kostskoler bekræfter nu, at ihvertfald 4000 børn døde mens de var på kostskolerne.
14. januar 2014 05:31

Det viser nye dokumenter der ikke var offentligt tilgængelige før nu.

Børnene, både inuit og indianere, døde ikke som følge af naturlige årsager, men døde i ildebrande, af sult og underernæring, smittet af sygdomme eller af fysisk og seksuelt misbrug.

Kimberley Murray, fra Kommisionen udtaler i følge avisen, The Gazeete, at oprindelige folks børn simplethen ikke var anset som lige så værdifulde som andre børn, og at mange af disse dødsfald kunne have været undgået. For eksempel nægtede mange kostskoler at bruge penge på sikkerhedstrapper, så børn kunne undslippe ved ildebrande.

Nogle børn døde af tuberkulose, fordi de var så underernæret, og nogle begik selvmord, fordi de ikke kunne udstå tilstandene på kostskolerne. Nogle blev slået ihjel.

Det værste er, måske, som Kimberley Murray udtaler, at der sikkert er mange, mange flere børn der døde på disse kostskoler, og at det vil komme frem når Kommissionen gennemgå alle dokumenterne. Det forventes at tallene vil blive endnu værre.

Mange af børnene blev begravet i fællesgrave, eller i grave som ikke var markeret. Og mange gange blev forældrene ikke orienteret. Flere steder i Canada prøver man nu, at lede efter grave rundt omkring de gamle kostskoler.

Disse tilstande varede til lige midt i 1950’erne.