39 evakueret fra Nuugaatsiaq

Politiet oplyser, at 39 personer indtil videre er blevet evakueret fra bygden Nuugaatsiaq.
Foto © : Zeeb Nukannguaq
18. juni 2017 07:44

Bygden Nuugaatsiaq er angiveligt den hårdest ramte efter en tsunami natten til søndag. Myndighederne arbejder på en fuldstændig evakuering af bygden, og foreløbig er 39 af bygdens omkring 100 beboere evakueret til Uummanaq.

Myndighederne ser det nu som fastslået, at det var et jordskælv, målt til 4,1 på richterskalaen, der var den bagvedliggende årsag til aftenens og nattens voldsomme bølger og oversvømmelser.

LÆS OGSÅ Det ved vi

Derfor kan de heller ikke udelukke eventuelle efterskælv, hvorfor folk i Uummanaqområdet stadig skal holde sig fra kystlinjen.

Grønlands Selvstyre har oplyst, at personer, der vil deltage i eftersogninger i området, kan tanke gratis ved
tankanlægget i Uummannaq og nærliggende bygder.

Illorsuit også ramt

Tidligere blev også bygden Illorsuit ramt af bølger. Her vurderer myndighederne dog, at folk kan vende tilbage til deres huse, men være opmærksomme på sirenen og søge mod højere terræn, hvis den lyder.

Beredskabsmyndighederne har oprettet en pårørende telefon, hvor pårørende altså kan ringe ind med eventuelle spørgsmål. Her kan man også melde sig ok. Nummeret er 36 52 49.

Politiet henstiller dog på vegne af sundhedsvæsnet til, at befolkningen i Uummannaq og bygder samt Upernavik by og bygder, så vidt muligt undlader at anvende mobilnettet, da sundhedsvæsnet oplever udfordringer med at komme igennem på telefonerne — muligvis på grund af overbelastning af mobilnettet.

LÆS OGSÅ Upernavik og bygder uden for yderligere fare

Der er flere troværdige meldinger om både døde og tilskadekomne, men foreløbig vil beredskabsmyndighederne hverken bekræfte tal eller omfang.

På de sociale medier er der billeder af voldsomme materielle skader i de berørte bygder.