Voldtægtsforsøg og voldelige forhold: 34-årig idømt forvaring

Qeqqa Kredsret har idømt en 34-årig mand fra Maniitsoq forvaring på ubestemt tid.
Den 34-årige blev dømt ved Qeqqa Kredsret. Han har efterfølgende anket dommen til Grønlands Landsret. Foto © : Thor Bill / KNR
Skrevet af Thor Bill
07. marts 2024 10:02

En 34-årig mand fra Maniitsoq blev i går idømt forvaring på ubestemt tid. Det skete ved Qeqqa Kredsret.

Det oplyser Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Den 34-årige var tiltalt for en række voldelige forhold, men sagens hovedforhold omhandler et groft voldtægtsforsøg begået på Esbjergip Aqqutaa i Maniitsoq natten til 14. april sidste år.

Manden blev fundet skyldig i at have forsøgt at voldtage en dengang 25-årig kvinde under anvendelse af grov vold i form af halsgreb og slag og spark mod kroppen og hovedet.

Undervejs blev kvinden frihedsberøvet på et badeværelse, hvor manden tvang hende i bad. På et tidspunkt lykkedes det dog kvinden at undslippe lejligheden.

Manden blev først pågrebet den følgende nat på et værtshus i forbindelse med, at han i løbet af cirka en halv time udsatte fire af værtshusets gæster for vold.

Tidligere kriminalitet spillede ind

Anklager Alexander Stürup, der har ført sagen for kredsretten, er tilfreds med rettens afgørelse.

- Forvaring er jo det øverste trin på kriminallovens sanktionsstige. Dommen er tidsubestemt, og man bliver først løsladt, når retten på baggrund af psykiatriske udtalelser vurderer, at man ikke længere udgør en fare for andre mennesker, siger han.

Når anklageren går efter forvaring til den tiltalte, sker det på baggrund af en grundig retspsykiatrisk undersøgelse.

Herefter forelægges sagen for Retslægerådet, der afgiver en udtalelse om, hvorvidt den tiltalte må anses at udgøre en sådan fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed.

Og her spillede også den tiltaltes tidligere kriminelle historik ind, forklarer anklager Alexander Stürup.

- Siden 2009 har han fået syv domme for personfarlig kriminalitet, som samlet set løber op i næsten otte års anstaltsanbringelse. Derfor ser vi i politiet og anklagemyndigheden med stor tilfredshed på, at tiltalte ikke kommer ud på gaden i Maniitsoq igen, før han har forbedret sig, siger han.

Den 34-årige ankede dommen til Grønlands Landsret. Han er fortsat tilbageholdt.