FÆRØSK VALG Øget selvstændighed vigtigt tema i regeringsforhandlinger

Der kan være udsigt til øget selvstændighed for Færøerne. Sådan lyder konklusionen dagen efter valget til Lagtinget, hvor den siddende regering fik et markant nederlag.
Foto © : Begemot/Flickr Commons
02. september 2015 11:18

Socialdemokraterne fik en historisk sejr, da partiets formand, Aksel V. Johannesen, satte rekord med mere end 2500 personlige stemmer. 

Han har nu fået overdraget retten til at lede regeringsforhandlingerne. Men der er meget, der skal på plads, før Færøerne får et nyt landsstyre, fortæller DR’s politiske korrespondent, Ask Rostrup, til KNR. 

Ud over skulle sætte rammerne for en ny fiskerireform og ændre det nuværende skattesystem, skal Aksel V. Johannesen også håndtere ønskerne om mere selvstændighed, som flere af hans støttepartier kræver.

- Der står han i den lidt vanskelige situation, at stort set alle de partier, han sandsynligvis skal arbejde sammen med - altså Republikanerne, Fremdriftspartiet eller Selvstyrepartiet, som i dag hedder Nyt Selvstyret - de alle sammen tilstræber en meget høj grad af øget selvstyre eller decideret løsrivelse.

Læs også Vælger-lussing til Færøernes regering

- Det sagde Aksel V. Johannesen også i nat, at han ikke vil afvise, at den kommende valgperiode vil byde på yderligere hjemtagelse af lovområder fra Danmark, forklarer Ask Rostrup.

Socialdemokraternes formand bebudede også i aftes, at Færøerne muligvis skal stemme om en selvstændig forfatning – dog inden for rammerne af Rigsfællesskabet.

Læs også Der kan gå fisk i valget