Åbent brev til naalakkersuisoq for kultur Mimi Karlsen fra medarbejderne på KNR

Det er med stor beklagelse, og endnu større undren, at vi fredag d. 24. august modtog nyheden om, at ledelsen på KNR har følt sig nødsaget til at skære endnu 11 stillinger væk på stationen. Denne nedskæring er blevet nødvendig, da stationens økonomi ikke tillader, at man fortsætter med det samme antal medarbejdere i fremtiden.
Skrevet af Peter Troelsen
28. august 2012 13:27

I løbet af de sidste tre år har KNR skåret ned på medarbejderstaben i tre omgange. I 2009 var der 109 medarbejdere, når den seneste fyringsrunde er blevet effektueret fuldt ud er vi 83. Det er i runde tal en nedskæring på 25 % af medarbejderstaben. I den samme tid er der ikke blevet ændret på den public service forpligtelse, stationen er pålagt.

Medarbejderne på stationen arbejder hver dag hårdt på at lave så god og fyldestgørende nyhedsdækning og så varierede og vedkommende kultur- og underholdningsudsendelser som menneskeligt muligt, men et stadigt faldende antal medarbejdere til at udføre arbejdet kan kun betyde, at standarden af vores arbejder bliver dårligere.

Konsekvenserne bliver, at vores muligheder for at lave dybdeborende og kritisk journalistik bliver ringere og ringere, og det må siges at være endog særdeles beklageligt i et ungt demokrati som det grønlandske. Desuden vil nedlæggelsen af børneafdelingen også betyde at den yngste generation af grønlændere ikke får et naturligt forhold til landets public service station. Desuden vil beboerne på kysten ikke få mulighed for at få en ordentlig nyhedsdækning fra deres hjemegn.

Vi kan under ingen omstændigheder, med det stærkt forringede antal medarbejdere, nå at sætte os grundigt ind i de forslag, der behandles i Inatsisartut eller nå at gennemgå lovgivningen fra naalakkersuisut på en tilfredsstillende måde. Måske belejligt for politikerne, men i høj grad beklageligt for demokratiet og for de borgere, der med rette forventer at blive oplyst om arbejdet i den lovgivende forsamling af landets public service station. Det ser vi som særdeles farligt for ytringsfriheden, som vi som demokrati bør og skal værne om.

Det kan også undre medarbejderne på KNR, at det har været umuligt for ledelsen af forhandle forbedrede vilkår for stationen hjem under forhandlingerne med de relevante politikere. Inden sidste valg var der stort set ingen grænser for hvor meget man skulle værne om medierne. Store ord og fine floskler som åbenhed og gennemsigtighed i samfundet var at høre på ethvert vælgermøde, men som det ofte ses, når valget er overstået og skåltalerne er glemt, så er der sket det modsatte. Vi opfordrer både ledelsen og bestyrelsen på KNR og landets politikere til at få bragt orden i økonomien, så vi også fremover vil være i stand til at levere et ordentligt produkt til vores lyttere, seere og læsere.

Vi har som medarbejdere på KNR oplevet, at landets lovgivere har gjort det totalt modsatte af, hvad man lovede inden valget. I hvert fald har man under ingen omstændigheder været åbne for at høre på ledelsen af KNR og deres problemer med at leve op til public service forpligtelserne. Tværtimod har man mødt en total mangel på forståelse for, at det koster penge at lave ordentlig og kritisk journalistik og kulturformidling.

Selv om medarbejderstaben nu igen er blevet kraftigt reduceret, har man stadigvæk ikke økonomiske midler til at forbedre stationens efterhånden nedslidte og i bedste fald utidssvarende udstyr. Der blev heller ikke givet nogen form for garantier for, at man ikke også i fremtiden kan blive nødsaget til at reducere yderligere i antallet af medarbejdere på KNR. Vi har som medarbejdere knoklet for at lave ordentlige programmer for meget få penge, så vi føler at politikerne træder på os og vores engagement, når det eneste, vi har fået ud af vores anstrengelser, er fyringer af 11 kolleger.

Vi opfordrer hermed medlemmerne af Inatsisartut i almindelighed og Mimi Karlsen i særdeleshed til at finde en brugbar og frem for alt fremtidssikret model til sikring af en god og bred public service til gavn for alle borgerne i Grønland.