Åbenhed, åbenhed og endnu mere åbenhed

Sådan lød den klare opfordring til myndighederne, da Grønlands Arbejdsgiverforening fremlagde sin ventede rapport om høringsprocesser i forbindelse med storskalaprojekter i Grønland.
Skrevet af Mads Ullerup
17. februar 2012 07:09

Det er Grønlands Arbejdsgiverforening, der har udarbejdet rapporten, der blandt andet afslører en mistillid fra befolkningen overfor myndigheder som blandt andet Råstofdirektoratet, når det handler om høringsprocesser.

- En af de bedste måder at undgå mistilliden på, er åbenhed, åbenhed åbenhed. Det handler om at offentliggøre alt, hvad der kan offentliggøres, siger cand.scient.pol. Sara Aaen.

Når myndighederne offentliggør vigtig information i forbindelse med storskalaprojekter som eksempelvis Alcoa's aluminiumssmelteværk, så kan eksempelvis miljørapporter være præsenteret på et højt teknisk plan, som kan være ganske uforståeligt for den almene befolkning.

- De her VVM og VSB redegørelser er 300-400 siders rapporter, som er så komplicerede, at de kan være vanskelige at forstå. Der kan man godt gøre en indsats for at gøre det så nemt for befolkningen som overhovedet muligt, forklarer Sara Aaen fra Grønlands Arbejdsgiverforening.

Derudover efterlyser Sara Aaen længere høringsfrister og at høringerne i højere grad også kommer til at foregå på grønlandsk, så flest muligt kan deltage i processen.

Ifølge rapporten har Råstofdirektoratet i dag en rolle, der skaber mistillid i befolkningen. Denne mistillid er opstået fordi Råstofdirektoratet både står for at behandle efterforsknings- og udnyttelsesansøgninger, mens de på samme tid står for at afholde høringer.

Derfor foreslår hun at lade en uvildig instans stå for at afholde høringerne i fremtiden. Dette vil ifølge Sara Aaen være med til at mindske mistilliden til høringsprocesserne.

Omkring 120 mennesker havde fundet vej til kulturhuset Katuaq i Nuuk, da Sara Aaens rapport blev fremlagt i eftermiddags.