Endnu et forsøg på at ophæve krabbestop

juunip 25-at 2006 13:16

Om en lille uge træder et midlertidigt krabbestop på vestkysten i kraft.

Det har ført til en række klager – men på trods af landsstyrets tavshed over for klagerne, så har en række aktører i krabbefiskeriet ikke opgivet at gøre noget ved krabbestoppet.

Så sent som i weekenden har tre fabrikker og fiskernes og fangernes forening KNAPK sammen skrevet til landsstyret for at få dem til at ændre beslutningen.

- Jeg vil på det kraftigste opfordre landsstyremedlemmet for fangst og fiskeri til at fortælle hele den grønlandske befolkning, på hvilken baggrund man har lavet et krabbestop - siger formanden for KNAPK – Peter Olsen.

Direktoratet for Fangst og Fiskeri har tidligere meldt ud, at parterne blev hørt inden det midlertidige krabbestop blev sat i værk. Det skete ved et miniseminar om krabbefiskeri.

Men de fire brevskrivere mener, at de på miniseminariet blev lovet, at der skulle følges op med skriftlige kommentarer til seminariets slutdokument, inden det blev sendt til landsstyret. Og det er ikke sket, og det er en fejl fra direktoratets side, mener Peter Olsen.

Samtidig mener de fire brevskrivere fortsat, at den biologiske rådgivning har været mangelfuld, fordi der langs kysten er stor forskel på hvornår krabberne har blød skal.

Derfor bør en lukning ske område-vis – ikke hele kysten på en gang, siger Peter Olsen, - som håber, at direktoratet og landsstyret vil genoverveje beslutningen inden fiskeriet efter krabber lukkes midlertidigt den 1. juli – og frem til 15. september.

De fire brevskrivere er, udover KNAPK, virksomhederne Nukik A/S, Maniitsoq Fiskeindustri A/S og Tunitsivik Paamiut A/S.