De unge færdiggører uddannelserne

Allattoq Karsten Sommer
juunip 23-at 2006 14:45

Hvis man kigger i grønlandske aviser i disse uger bugner siderne med billeder af glade unge, der har fuldført deres uddannelse. Det ser dejligt ud – og det er det også.

I de senere år har Landstingets politikere gang på gang nævnt de unges uddannelse som den vigtigste faktor, hvis drømme om et mere selvbårent Grønland med større selvstændighed skal blive til virkelighed.

Og det er som de unge har taget politikernes ord til sig!

Iliniarfissuaq – Grønlands Seminarium – lagde for forleden med 33 nyuddannede lærere. På nær nogle enkelte, der faldt fra undervejs pga. sygdom, gennemførte alle læreruddannelsen, og til august starter hele 80 nye lærerstuderende – det er rekord!

Det er så vidt vides også historisk at ikke en eneste student dumpede til eksamen i år. 182 studenter blev det til på de fem GU, HTX og HHX-uddannelser og selvom der naturligvis var frafald undervejs, melder alle om tendenser til en holdningsændring hos de unge.

Rektor Margit Motzfeldt fra GU-Nuuk siger:

- Det er som om de unge er blevet mere bevidste om at en uddannelsesplads er en chance, som man skal holde fast ved.

Dortie Siegstad fra GU-Aasiaat kalder de unge ”mere målrettede og lærevillige” og Henrik Bodekær fra GU-Qaqortoq siger ”det er som om de unge stræber mere end før”.

Socialpædagogisk Seminarium i Ilulissat har leveret 27 nye socialmedarbejdere. 27 startede for 2 år siden – og 27 fuldførte. - Vi er stolte på de unges vegne, siger Henriette Frederiksen fra skolen i Ilulissat.

Også de faglige uddannelser melder om mange færdiguddannede.

Bygge- og Anlægsskolen i Sisimiut når dog ikke helt det antal færdiguddannede, som de plejer. Uddannelsesleder Knud Næss kalder det en tilfældighed at antallet i år ikke er så stort.

- Det skyldes primært nedgang i byggebranchen og alt for få praktikpladser. Men vi er optimister for vi har mange ansøgere til de faglige uddannelser næste år. Og var der flere praktikpladser, kunne vi uddanne dobbelt så mange som vi gør i dag, siger Knud Næss.

Alt i alt viser Radioavisens rundringning til de grønlandske uddannelssteder, at man med en vis ret kan sige ”Godt gået” til de unge fra afgangsholdene 2006.