Flertal for kommerciel hvalfangst

juunip 19-at 2006 10:51

Årets møde i den Internationale Hvalfangstkommission, IWC, kan ligne et vendepunkt for hvalfangsten. Et lille flertal på 33 mod 32 stemte nemlig for et forslag om få fjernet stoppet for kommerciel hvalfangst. Forslaget er dog ikke bindende, da det kræver et flertal på tre fjerdedele, for at fjerne stoppet. Men det ses alligevel som en stor sejr for hvalfangernationerne. Hvalfangernationerne har med Japan, Island og Norge i spidsen kæmpet for at få fjernet de seneste 20 års stop for kommerciel hvalfangst.

Danmark og dermed Færøerne og Grønland stemte for forslaget. Ole Heinrich fra direktoratet for fangst og fiskeri, siger at han er meget glad for resultatet.

Grønland kom for alvor i søgelyset her i weekenden. Det skete da anmodningen om at undersøge muligheden for fangst af de frede pukkelhvaler og grønlandshvaler blev præsenteret.

Baggrunden for den grønlandske anmodning er at det ikke lykkes at bruge den særlige grønlandske kvote på 670 tons hvalkød med kun finhvaler og vågehvaler.

Anmodning bliver mødt med kritik og hovedrysten fra flere lande og fredningsorganisationer. Den britiske miljøminister kalder det meget bekymrende, at udvide fangsten til to nye arter.

Grønland vil have IWC til at lave en undersøgelse af bestanden af pukkelhvaler og grønlandshvaler ud for vestkysten. En undersøgelse der så skal bruges næste år, når der skal diskuteres kvoter.