Grønlændere skal lokkes i Operaen

Allattoq Karsten Sommer
juunip 19-at 2006 10:19

Grønlændere i Danmark kan godt begynde at sætte kryds i kalenderen.

I dagene fra den 14. til den 17.oktober indtager grønlandsk teater nemlig Operahuset i København.

Det er et nyt teater- og dansestykke med titlen Polaroid der opføres på Operahusets lille scene Takkelloftet. Det er Nordens Institut i Grønland – NAPA og Det Kgl. Teater – der samarbejder om gæstespillet, der også skal besøge andre byer i Norden.

Men hvordan får man samlet publikum til forestillingerne? Det har det Kgl. Teaters direktør Michael Christiansen gjort sig nogle tanker om:

- Der er ikke mange i Danmark der har et forhold til grønlandsk kunst. Så vi vil bede de grønlandske venneforeninger i København om at få de adresser de har på grønlændere og folk med tilknytning til Grønland. Grundpublikummet til forestillingen er grønlændere i København og deres venner, og derfra udvikler det sig som en blomst.

- Det starter ikke med at man går ud og finder hr. Jensen i Hvidovre og beder ham om at interessere sig for grønlandsk kunst. Det vil være naivt. Man skal finde en base af mennesker, der ved hvad det handler om, som gerne vil opleve det her sammen, som tager sine venner med, og som synes at Det Kongelige Teater er et dejligt sted at komme.

NAPA´s direktør Anders Berndtsson ser også frem til det grønlandske kulturfremstød i København:

- Jeg tror mange mennesker med tilknytning til Grønland, vil glæde sig til at se et grønlandsk kulturprodukt i hjertet af København – i alle danske teatres ”moder” – Det Kgl. Teater. Det er en gave til Danmark, en gave til Operaen at det her samarbejde endelig er kommet op at stå!

Fire grønlandske og en enkelt færøesk skuespiller medvirker i Polaroid, som bliver instrueret af nordmanden Jo Strømgren - et varmt navn i nordisk teater.