”Polaroid”: Grønland indtager Det Kgl. Teater

Allattoq Karsten Sommer
juunip 18-at 2006 17:59

Landstingsformand Jonathan Motzfeldt kunne i går aftes lancere en spændende nyhed for grønlandsk teater. Det skete ved et pressemøde, efter Det Kgl. Teaters allerførste gæstespil i Grønland, hvor Ibsen-dramaet ”Lille Eyolf” blev opført i Katuaq.

En moderne grønlandsk danse- og teaterforestilling vil snart kunne opleves i Åland, Helsingfors, København, Thorshavn, Tromsø og i Grønland.

”Polaroid” er forestillingens titel, og Nordens Institut i Grønland er arrangør. Forestillingen har premiere i Nuuk den 29. september.

Den kendte norske instruktør Jo Strømgren er kunstnerisk leder for Polaroid-forestillingen, der har fire grønlandske medvirkende: Nukaaka Coster Waldau, Varste Mathæussen, Vivi Sørensen og Kristian Mølgård.

Vivi Sørensen og Varste Mathæussen ser frem til den spændende udfordring:

- Det er meget meget spændende og jeg glæder mig vildt. Det er en stor ære at få lov til at være med, siger Vivi Sørensen.

Varste Mathæussen tror grønlandsk teater har en masse at give til verden omkring os:

- Vi grønlændere er jo meget fysiske, og vi har mange dygtige skuespillere, så vi har meget at bidrage med.

Direktøren for NAPA – Nordens Institut i Grønland – Anders Berndtsson, har taget initiativet til samarbejdet med Det Kgl. Teater. Han ser også frem til det spændende projekt.

- Det grønlandske liv er fyldt med kultur. Vi skal vise Grønlands kulturelle styrke, og det er jeg overbevist om at vi kan klare.

Også Det Kgl. Teaters direktør Michael Christiansen var til stede i Katuaq i aftes – og glædede sig til grønlandsk kultur på den kongelige scene.

- Den dybde, der er i grønlandsk kultur, som handler om en rodfæstet sammenhæng mellem natur og kultur, den findes overalt i kulturlivet. Men den kultur der kommer fra millionbyerne skjuler jo den oprindelige grundkerne: At ”sangen” kommer fra havet eller kommer fra himlen eller fra fjeldet. Og hvis man sætter sig ned og lytter, kan man også finde det fælles sprog, som er naturens sprog, og som giver et andet udtryk i grønlandsk kultur end i vores.

- Det er tiden…. Tingene er i meget store pulsslag i Grønland. Og dette meget store pulsslag, som er lige det modsatte af det pulsslag du finder i Tokyo…eller i Paris. Det pulsslag er så vigtigt for os ude i verden at få fat i, slutter Michael Christiansen.

”Polaroid” vises på Takkelloft-scenen i selveste Operahuset i København i dagene 15. – 17. oktober.

En af de medvirkende – Nukaaka Coster Waldau – modtog iøvrigt netop i går, som den første grønlænder, afgangsbevis fra Statens Teaterskole, som uddannet skuespiller.