Frank Jensen: Ventetid i fængsler urimelig stor

Allattoq Karsten Sommer
juunip 17-at 2006 17:31

Selv om Grønland kæmper med massive pædofiliproblemer, går voksne, der er dømt for overgreb på børn, frit omkring, skriver avisen Politiken idag.

»Grønland er vidne til forfærdelige forbrydelser mod børn. Vi fanger pædofile, og vi vil gerne fange flere. Men vi har ikke mulighed for at anbringe dem. Og det er en krænkelse af borgernes retssikkerhed«, siger Aleqa Hammond, landsstyremedlem for Familie og Justitsvæsen, til Politiken.

Mens køerne til de danske fængsler er væk, venter 175 grønlændere lige nu på at afsone en dom. Knap 20 procent af dem er seksualforbrydere. Og det tager 16 til 18 måneder, før en celle bliver ledig til dem.

Og de tal er fuldstændig uacceptable, mener Aleqa Hammond, der tirsdag mødes med justitsminister Lene Espersen (K) i Stavanger for at diskutere det grønlandske retsvæsens fremtid.

Frank Jensen, Grønlandsordfører for Socialdemokratiet og tidligere justitsminister, kalder den grønlandske situation for helt urimelig:

»I Danmark har der været et stort politisk pres på Justitsministeriet for at få ventetiden til de danske fængsler ned. Men det er ikke rimeligt, hvis det efterlader Grønland med en særlig ventekø. I et lille samfund som det grønlandske føles det som en voldsom krænkelse af retsfølelsen«, siger Frank Jensen til Politiken.