Fiskeriministre vil stoppe ulovligt fiskeri

juunip 16-at 2006 10:05

Det ulovlige fiskeri i de nordatlantiske farvende må høre op.

- Ikke mere snak. Nu skal der handles, siger Landsstyremedlemmet for fiskeri, Finn Karlsen, der netop er vendt hjem fra de nordatlantiske fiskeriministres årlige møde.

Fiskeriministrene har i denne uge været samlet i Norge blandt andet for at diskutere en øget indsats mod ulovligt fiskeri, fortæller landsstyremedlemmet for fiskeri, Finn Karlsen.

- Alle mødedeltagerne blev enige om, at man vil gøre noget ved de lande der fisker ulovligt. Det skal ikke kun være snak, for der skal handles nu, og vi er så småt begyndt, afslører Finn Karlsen.

Allerede nu vil de fartøjer, man ved fisker ulovligt, blive nægtet påfyldning af brændstof i havnene. Og ifølge Finn Karlsen har det allerede fået konsekvenser for et fiskefartøj. Dog ikke er i Grønland. Derudover blev ministrene enige om at øge samarbejdet landene imellem for at dæmme op for det ulovlige fiskeri. Når de nordatlantiske fiskeriministre mødes til næste år, bliver det her i Grønland. Og på det møde vil ministrene diskutere hvordan man kan komme den ulovlige fangst yderligere til livs.

- De ulovlige fiskere er mange gange årsagen til, at fiskepriserne på verdensmarkedet kan blive meget lave, og det kan skade det bæredygtige fiskeri, forklarer Finn Karlsen.

Han siger også, at en strengere kontrol af fiskeriet kan hjælpe mod ulovligt fiskeri. Det emne vil fiskeriministrene drøfte til næste år. Her skal landene redegøre for de tiltag som er blevet iværksat og hvilken effekt de eventuelt har haft.

Det er første gang at de nordatlantiske fiskeriministre indfører sådan en tilbagemeldings-forpligtigelse og skal ses som et udtryk for at ulovligt fiskeri bliver opfattet som et fælles problem blandt de nordatlantiske lande.