Hvalfangst splitter Socialdemokrati mellem EU og Danmark

juunip 15-at 2006 10:07

Socialdemokratiet bakker op om regeringens støtte til kommerciel, bæredygtig hvalfangst. I hvert fald når det gælder de socialdemokratiske Folketingsmedlemmer. Deres partifælle i EU-Parlamentet, Dan Jørgensen, derimod støtter derimod den europæiske holdning om, at hvalfangst er dyremishandling. Han står bag et brev der opfordrer regeringen til at ændre holdning i spørgsmålet.

Det socialdemokratiske medlem af Folketingets miljøudvalg, Mette Gjerskov ser ingen problemer i Socialdemokratiets forskellige holdninger til hvalfangst.

- Det er fint, at Dan Jørgensen har et europæisk perspektiv i den sag. Jeg sidder i Folketinget og har et dansk perspektiv, og det er Rigsfællesskabet. Vi kan godt have forskelllige indfaldsvinkler til denne sag, siger Mette Gjerskov.

Hun kan ikke forestille sig andet end, at folk godt ved, hvor Socialdemokratiet står:

- I Folketinget støtter vi regeringen fordi vi synes det er vigtigt med et bæredygtigt fiskeri. Men det er også utroligt vigtigt at Grønland og Færøerne er med i aftalen, siger Mette Gjerskov.

Hun er enig med sin partifælle Dan Jørgensen i at EU bør tale med en stemme i spørgsmålet om hvalfangst. Men det skal ikke ske uden hensyntagen til de mindre samfund.

- Jeg håber vi finder en løsning så EU kommer til at tale med én stemme, også i denne sag. Men man er også nødt til at tage hensyn til de mindre samfund i Grønland og på Færøerne i Rigsfællesskabet, og samtidig lægge vægt på at der skal være et bæredygtigt fiskeri også i de steder, påpeger Mette Gjerskov, der forleden sad med ved bordet i Miljøudvalget, hvor udenrigsministeren var kaldt i samråd om den danske linie ved årsmødet i Hvalfangstkommissionen.