Ledigheden falder i byerne

juunip 13-at 2006 12:43

Gennem de seneste tre år har ledigheden i byerne været konstant faldende. Det viser den første kvartalsopgørelse i år fra Grønlands Statistik.

I gennemsnit var 1.993 personer uden job i byerne i første kvartal af 2006. Det svarer til 7,2 procent af den potentielle arbejdsstyrke.

Tallet er lidt højere, når det handler om hvor mange der har været berørt af ledighed i perioden. Her har Grønlands Statistik regnet sig frem til, at 2.867 personer gik rundt uden job på et tidspunkt i løbet af første kvartal 2006.

Det er 339 personer færre end på samme tid sidste år, men politikerne vil gerne have antallet af arbejdsløse endnu længere ned. Under forårets landstingssamling, kom landsstyret med et udspil til, hvordan det kan lade sig gøre.

Den såkaldte Landstings-forordning om Arbejdsmarkedsydelse lægger op til at det skal kunne betale sig at arbejde. Derfor skal det, at være arbejdsløs ikke længere være ensbetydende med at folk ikke har noget at tage sig til.

Kodeordet er ”handlingsplan”. En personlig handlingsplan skal være med til sikre lediges tilknytning til arbejdsmarkedet.

Står man uden arbejde i mere end 14 dage skal man, i samarbejde med kommunen, finde en vej tilbage på arbejdsmarkedet.

Det kan være i form af kurser, omskoling eller efteruddannelse.

Landstingsforordningen om Arbejdsmarkedsydelse erstatter loven om takstmæssig hjælp og træder i kraft den 1. juli.