Grønlands fjelde er unge

juunip 09-at 2006 05:32

Grønlands fjelde er overraskende unge. Danske forskere har netop fastslået, at det kun er 10 millioner år siden, at fjeldene opstod. De unge fjelde er opstået ved, at en vidtstrakt flade blev brudt op og hævet til de nuværende 2 kilometers højde.

Det skal dog ikke forstås sådan, at alle Grønlands fjelde er unge, for selve klipperne i Vestgrønland er nogle af de ældste på Jorden. Grundfjeldet blev dannet for hele to milliarder år siden, men de sten, som blev presset op af jorden og blev til fjelde, er meget yngre end grundfjeldene.

Det har geologer fundet ud af ved at indsamle klippeprøver, som man har analyseret for mikroskopiske spor af radioaktivt uran. De mikroskopiske spor kaldes også fissionsspor og kan sige noget om, hvornår klipperne, som er blevet dannet dybt i jordens indre, er kommet op til jordens overflade.

Den nye viden om, at fjeldene er opstået på netop denne måde kan få stor betydning for, hvor man kan finde olie- og gasforekomster i havbunden og diamanter i undergrunden på land.