Grønlandsk inuit-kunst på fransk prestigemuseum

juunip 08-at 2006 14:29

”Musée du Quai Branly” er navnet på et helt nyt fransk museum for oprindelig ikke-europæisk kunst. Museet åbner i Paris om knap to uger og blev i dag præsenteret på Den nordatlantiske Brygge.

Museet vil indeholde en væsentlig afdeling af kunst fra Grønland siger den franske ambassadør i Danmark.

- Den grønlandske samling er vigtig. For der er mere end 3.000 kunstobjekter fra Grønland som bliver overflyttet til Musée du Quai Branly, sagde ambassadør Anne Gazeau-Secret i dag under præsentationen af det kommende Musée du Quai Branly.

De fleste af de grønlandske kunstgenstande har befundet sig på det gamle etnografiske museum i Paris, Musée de l’Homme.

Udover kunstsamlingen er der også et enormt forsknings- og videnscenter tilknyttet museet, som bliver kaldt det sidste af præsident Jacques Chiracs "prestigeprojekter." Han fik ideen til museet allerede da han tiltrådte som præsident i 1995 - ifølge ambassadøren fordi Chirac er lidenskabeligt interesseret i oprindelig kunst. Fra hele verden.

Museets arkitekt er en af tidens hotteste, nemlig franskmanden Jean Nouvel, der også står bag DR’s unikke koncertsal i Ørestaden. Og placeringen af Musée du Quai Branly er lige så hot - nemlig ved siden af Paris’ kendetegn, Eiffeltårnet.

Museet åbner for offentligheden den 23. juni. Man kan besøge museet virtuelt på internettet fra den 20. juni. Museets første store forsknings-konferencer bliver afholdelsen af den 15. ”Inuit Studies Conference”. Konferencen finder sted sidst i oktober.