Kriminolog chokeret over Herstedvesterordning

juunip 07-at 2006 05:27

En ny undersøgelse skal kaste lys på ordningen med grønlandske afsonere på ubestemt tid i Herstedvester. Bag undersøgelsen står den norske kriminolog, dr.jur. Evy Frantzsen fra Københavns Universitet. Hun blev chokeret da hun læste om ordningen i en artikel i dagbladet Politiken for et par år siden.

- Jeg blev dybt chokeret fordi jeg ikke kendte til det og aldrig havde hørt om det. Jeg troede ellers jeg kendte til stort set alt om fængslinger i Norden, men det chokerede mig, og jeg synes, det er en ganske forfærdelig ordning, siger Evy Frantzsen.

Hun er nu gået i gang med at undersøge hele Herstedvester-ordningen der trådte i kraft 1. januar 1979. Evy Frantzsen stammer selv fra Finmarken i Nordnorge og mener derfor at kunne genkende, hvor hårdt det må føles for grønlændere at blive sendt til Herstedvester.

- Jeg kender til afstande og små forhold og bygder. Og det at blive sendt så langt hjemmefra til en helt anden kultur, ofte uden at kunne sproget er forfærdelig i sig selv. Derudover kommer det faktum at de sjældent får besøg fordi det er langt væk og dyrt, siger Evy Frantzsen. Hendes undersøgelse skal blandt andet kortlægge hvor mange grønlændere der er blevet dømt til afsoning på ubestemt tid på anstalten ved Herstedvester. Og ikke mindst hvilke konsekvenser det har haft for dem der er blevet udsluset.

I øjeblikket sidder der 21 fra Grønland på ubestemt tid i Herstedvester. Og selv om de afsoner domme for drab, voldtægt og vold har de ikke fortjent at blive sendt ud af landet, mener Evy Frantzsen.

- De fortjener ikke at blive sendt væk fra sit eget land. De allerfleste der har begået alvorlig kriminalitet, de har en hård afsoning, for de har det forfærdeligt med, hvad de har gjort. Og det skal de leve med resten af deres liv, siger Evy Frantzsen.

Nedlæg:

Evy Frantzsen håber undersøgelsen ligger klar første november i år. Inden da regner forskeren med at rejse til Grønland og tale med kriminalforsorgen og andre relevante grønlandske myndigheder.