Klart mandat til hvalfangermøde

juunip 02-at 2006 04:50

Der bliver ikke ændret ved det danske forhandlingsmandat under dette års møde i Den internationale Hvalfangstkommission, IWC.

Det siger IA’s folketingsmedlem Kuupik Kleist som i går var til et uformelt møde hos udenrigsminister Per Stig Møller. Her lovede ministeren ifølge Kuupik Kleist, at der i år ikke ville blive ændret på den instruks som de tre parter i Rigsfællesskabet, Grønland, Færøerne og Danmark har forhandlet på plads inden mødet.

Spørgsmålet er aktuelt fordi der ifølge den grønlandske delegation sidste år pludselig kom kontraordrer fra dansk side til hvordan Danmark og dermed Grønland skulle stemme, til ugunst for Grønland.

Kuupik Kleist siger endvidere, at udenrigsminister Per Stig Møller har lovet at Danmark vil forhandle med landsstyret, hvis man beslutter at ændre på dette års instruks.

Under mødet med udenrigsministeren slog IA’s folketingsmedlem fast, at Grønland er tilhænger af Hvalfangstkommissionen som en forvaltnings- og fredningsorganisation. - Grønland er tilhænger af international regulering og samarbejde om hvalfangst. Ellers fører det til anarkistiske tilstande, siger Kuupik Kleist.